Mivel kérdezted ki mit mond a dobozhoz az anyagokról, leírom a saját tapasztalataimat. Amikor még tudtam és kedvem is volt a dobozépítéssel foglalkozni elég sokat kisérleteztem a dobozokhoz felhasználható anyagokkal. Rengeteg féle anyagból lehet dobozt készíteni, de mindegyiket a helyén kell kezelni és figyelembe kell venni a kiszemelt hangszóró tulajdonságait is. Viszonylag vékony rétegeltlemezből én csak olyan hangszóróhoz csinálnék dobozt aminek gondjai vannak az igazán mély hangokkal és a dobozzal rá szeretnénk segíteni egy kicsit. Ahogy Esel is írta a rétegelt lemeznek lágyabb hangja van mint pl. az MDF-nek, de ez szerintem kihat a közép hangokra is. Ez nagymétékben kiküszöbölhető ha növeljük a falvastagságot és mellé brutálisan kimerevítjük a dobozt. Ez arra jó, hogy a doboz árát megduplázzuk, vagyis ha számít az ár akkor más anyagot kell nézni. Amiért még elég sokan kedvelik a rétegelt lemezt, hogy egyszerű a felületkezelése, nem kell fóliázni, furnérozni. Ha szépen van elkészítve a doboz, elég pácolni és/vagy lakkozni.
Sokan az MDF-et szeretik, mert ténylegesen az az egyik legtömörebb anyag amiből könnyen készíthető doboz. Viszont Eselnek ebben is igaza van, hogy, ha nem is szó szerint kong, de ennek van a legkeményebb hangja. Akkor fog kongani, ha nem elég a kiválasztot falvastagság vagy nincs rendesen merevítve. Akkor csinálnám ebből, ha a hangszóró túl terjengős lágy mélyhangokkal van megáldva, vagy a hallgató kimondotan szereti az extra kemény mélyeket. A felületkezelése már bonyolultabb mint a rétegeltlemezé, de viszonylag könnyű, a felület és az élek "simasága" miatt.
A harmadik anyag amit egyébként a legtöbben használnak dobozgyártáshoz az a natúr bútorlap.(köznyelvi nevén a pozdorja, de igazából nem az). Saját véleményem szerint ez az anyag szól bele legkevésbé a hangba. És bár ez a legolcsóbb, szerintem nem véletlenül használták ezt az anyagot a régi(70-80-as évek) dobozoknál is, hiszen már akkor is volt MDF és rétegeltlemez is. A felületkezelése ennek a legnehezebb, ezért nem árt némi jártasság akár furnérozásban, akár fóliázásban.
Mivel ez nem egy poháralátét méretű hangszóró, a rétegeltlemezt meg sem próbálnám 30-40mm alatt, de én valószínüleg más anyagból sem csinálnám vékonyabból. Első ránézésre olyan 55-60 liter közötti dobozba raknám, amit már rendesen meg kell építeni. Szinte biztos, hogy dupla(2x18mm) bútorlapból, vagy kombinálva MDF-el(18mm bútorlap+16mm MDF). A két réteg jobb lesz a rezonanciák "ellen" mint 1 vastag, és a doboz is erősebb lesz az "éleknél", ha nem előre vannnak a rétegek összeragasztva, hanem lépcsőzetesen van a két anyagból a két doboz egymásra építve. A felületkezelés is egyszerűbb lesz a két anyag kombinálásával, ha az MDF "kívülre" kerül.
Így hirtelen ennyi lett volna az agymenésem....
Üdv.