foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Tippek, trükkök

MC hangszedő ajánlások

Írta: Nagy Gábor Pál

Úgy döntöttem, megfordítom a dolgokat, és a korábbinál kicsit más módszerrel közelítek. Amit most közreadok, ez a lista NEM TELJES.

Részben, mert nem tudok másra támaszkodni, mint az elmúlt 35 év hifis tapasztalataira (amióta komolyabban belemélyedtem az audiofiliába), és amiről ezalatt az idő alatt sikerült impressziókat szerezni – azért ez nem is olyan kevés. Részben pedig nyilván benne lesz egy személyes ízlés, ami másoknak nem feltétlenül apellál, de tessék olvasni a sorok között. Oké?

Bővebben...

Hangszedő illesztés – Tanuljunk meg újra analógul I.

Írta: Nagy Gábor Pál

Most, hogy átnyálaztuk magunkat a hangszedő-hegyeken, nézzük meg – két részletben – hogy miként lesz mindebből jó hang.
Azt – remélhetőleg – már tudjuk, hogy a kar-hangszedő rezonancia nagyon lényeges, és nekünk célzottan a 10 Hz körüli értékek lesznek jók, ha a kar adott, abba kell olyan hangszedőt venni, ami oda jó, vagy fordítva, a meglevő hangszedőhöz egy ehhez passzoló kart. Más megoldás sajna nincs.
Van egy másik fontos paraméterünk a végeredmény szempontjából, A HANGSZEDŐ LEZÁRÁSA, azaz hogy a pickup tekercse milyen impedanciára dolgozik.

Bővebben...

Mentsük, ami menthető - azaz egy 40 éves Sansui lemezjátszó, meg....
...Indy

Sansui

 Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis nagy japán cég, úgy hívták hogy Sansui. Egészen pontosan Sansui Electric Co (Sansui Denki Kabushiki-gaisha). Maga a név, ízlelgessük csak: Szanszui, sokat mond a hifi berkekben felnőtt zene-, és kütyübarátoknak. Bár igaz, ami igaz, fénykora nem tegnap volt, sokáig tetszhalott állapotban, megdermedve, pókhálóval borítva feküdt sírjában, mígnem nevét újra a köztudatba dobta egy kínai cég. De ne menjünk ennyire előre, mert a jelen, jelen esetben abszolút érdektelen számunkra. 1947-et írtunk, amikor a háborúból éppen csak éledező Japánban gombamód kezdtek szaporodni a különféle szorgalmas vállalkozások, legyen szó autóról, vagy akár elektronikáról, beleértve a zene reprodukálása készített eszközöket is. A japán mentalitásnak meg is lett az eredménye, és ebben nagy segítséget kaptak a győztes amerikaiaktól. Ők elhozták ugyanis Japánba zenei kultúrájuk egy darabját is, ami mentén kialakult egy nagyon erős zenei irányvonal, később pedig saját lábára állva hódította meg egykori legyőzője földjét. 

Bővebben...

hiFace tuning

Írta: Szalontai László

Hamarosan megjelenő cikksorozatunk miatt hobbim egy kis mellékágra terelt, aminek kapcsán szeretném megosztani tapasztalataimat veletek. Történt ugyanis, hogy egyre többször bizonyosodtam meg arról, miképp tudja egy-egy operációs rendszer, szoftver, vagy egy jól eltalált beállítás javítani a számítógépes zenelejátszás hangját. Ez alól a driverek sem kivételek, bár sajnos sok gyártó nem fordít kellő energiát rájuk és akár saját driver nélkül is forgalomba hozzák termékeiket. Amennyiben megtapasztaltuk már, hogy a zenelejátszó szoftverek között is elég nagy különbségek vannak, talán nem annyira lehetetlen elhinni, hogy bizony a driverek között is fellelhetőek különbségek.

Bővebben...

Kezdő lépések a hifi világában
Azaz: ezt neked kell megtapasztalnod..

Írta: Puskás János

Meglepő, de csöppet sem mulatságos kéréssel fordultak nemrég hozzám. Írnék-e egy afféle útmutatót a kezdők számára? Milyet? Kérdeztem. Hát, amiben az alapok le vannak írva. Mert nem talált semmilyen írást magyar nyelven, ami elmagyarázta volna a hifi országútjának első méterein járónak, mi kell neki, mire figyeljen, miből érdemes választani...

Bővebben...

Utak és tévutak a rendszerépítésében
Avagy magunknak, vagy másoknak?

Írta: Puskás János

A cikkben leírt példák, történetek a képzelet szülöttei. Mindennemű hasonlóság a valósággal csupán a véletlen műve.

Az apropó
A napokban olcsó dobozt kerestem, rá is akadtam egyre, amit egy barátom ajánlott. Egy olyan barátom, akinek igencsak kényes az ízlése, ezért felkerekedtem és megtettem jó pár kilométert, hogy a hangfalat meghallgassam. Egy rendkívül szimpatikus párnál jártam, akik a zenét szerették, de nem tudták élvezni otthonukban. Több hibát elkövettek a vásárlás és az installáció során. Ezért kissé szomorúan, mégis örömmel jöttem el: nem csak a hangfalat vettem meg, hanem az egész rendszert. De az „élmény” hatására már a visszaúton körvonalazódott egy cikk arról, hogy mik a rendszerépítés útjai és tévútjai, a mi tapasztalataink alapján - az ilyen jóhiszemű zenebarátok megsegítésére. Azoknak, akik zenét akarnak otthonukban élvezettel hallgatni, de mások kárán szeretnének tanulni.

Bővebben...

A Foobar beállítása

Írta: Túri Zoltán, bevezető: Puskás János

Pc alapú zenehallgatás? Nem is olyan rég volt, hogy én is fanyalogtam tőle. Hallottam én, logohogy ez a (közel) jövő, mivel az internet alapú zenevásárlás már nem csak álom. Egy barátom külföldi nyaralása során nem tudott CD-t vásárolni, mert ott már nagyon is ez a jelen. Ha belegondolunk, jó dolog kézben tartani egy albumot, olvasgatni a mellékelt könyvecskét, (nem is beszélve az LP szertartásos felrakásáról és elindításáról,) de vannak nyilvánvaló dolgok is, amik a virtuális borítókkal és lemezekkel tűzdelt adattárolás mellett szólnak: kevesebb a költség, sok információ elvész (a zenéből) a sokszorosítás során, nem beszélve arról, hogy a weben rádióadások tömkelege érhető el.

Bővebben...

Analóg hanglemezek és hangszedők karbantartása

Írta: Puskás János

Szögezzük le rögtön az elején: amikor sok utánajárást, meghallgatást követően eldöntöttük, hogy milyen lemezjátszó-hangszedő-fonó összeállítás varázsol  el minket szobánkban nap mint nap, majd megvesszük ezeket, miután a lemezjátszónk szakszerű (!) installálása megtörtént, csak akkor nincs a vinylek meghallgatása kapcsán több dolgunk, csak akkor hallgathatjuk az örökkévalóságig lemezeinket, amennyiben
- por- és szennyeződésmentes helyen lakunk,
- nem tudjuk, illetve felelőtlenül nem veszünk tudomást arról, hogy van még dolgunk…

Bővebben...

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.