foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Crystal  Cable Special Series Copper
Az elérhető(bb)

Írta: Bakai Gábor

A Crystal igen fiatal cég a hifi világában, de korántsem nevezhető tapasztalatlannak. Az eredményeit tekintve crystalmár kétéves tevékenysége után 35 országban rendelkezik képviselettel és a szaksajtóból is igen pozitív visszhangot kaptak a termékei. Ez nem lehet véletlen: ezt csak kiforrott, jó készülékekkel lehet elérni, amik viszont nem születnek egyik napról a másikra. A „titok nyitja”, hogy a Crystal szoros családi kötelékben van a Siltech-kel, technikailag és emberileg egyaránt. A Crystal Cable ügyvezetője ugyanis Gabi van der Kley, aki a Siltech vezetőjének, Edvin van der Kleynek a felesége (Gabi mellesleg magyar származású és kevésbé mellesleg zongoraművész). A Crystal Cable termékeit jobban megismerve azt gondolom, hogy az anyacéggel hasonló alapokon nyugvó, de alapvetően más koncepciójú termékeket hoztak létre.

Bővebben...

Vivid Audio G1
Hangzás luxus kivitelben

Írta: Puskás János és Kobela Mihály

Valamikor a ’80-as évek közepén történt, hogy a magyar audiofil közösség egyik ma is (el)ismert szerendszermélyisége vásárolt magának egy pár neves angol monitor dobozt.
Ma már ebben semmi különleges nem lenne, de ez akkoriban volt, amikor még keményen feszült a vasfüggöny, 3 évente lehetett nyugatra utazni, hifit pedig forintért (ami nagyon nem volt még konvertibilis) kizárólag a Ramovill és a Bizományi Áruház Vállalat boltjaiban lehetett kapni.
Tehát már maga a beszerzés is külön kaland volt, no de a dobozok ára!
Hát az bizony igen borsos volt. Annyiba került az a pár doboz akkoriban, mint a kor státusszimbólumának számító, négylámpás Zsiguli 1500-as, vagy ahogy manapság hívják: az „ezeröcsi”.

Bővebben...

Musical Fidelity M6i+M6CD
avagy: Hifisták kíméljenek!

Írta: Kobela Mihály és Puskás János

- Szia Misó, ráérsz a héten valamikor?
- Szia Jani, nem is tudom. Elég zsúfolt hetem lesz!
MF- Kár, mert el akartalak csalni az Audio Vision Tuninghoz. Akciózzák az M6 sorozatú Musical Fidelity elektronikákat, és szívesen látnának egy kis hallgatózásra. Gondoltam, több fül többet hall!
- No, akkor várjunk csak kicsit, mert az engem is érdekelne… Tudod mit? Visszaszólok délután, hogy a hét vége felé szabaddá tudom-e tenni magam?!
Hát valahogy így történt, hogy a közelmúltban egy pénteki napon beugrottunk egy „kicsit” megfülelni az M6-osokat – és valószínűleg még most is ott ülnénk, ha a parkolási társaság SMS-e (technika, óh!) nem figyelmeztet arra, hogy túlléptük az engedélyezett maximális várakozási időt.
Hogy mitől ragadtunk ott? A megfejtés lejjebb található…

Bővebben...

First Watt J2
designed and handmade by Nelson Pass

Írta: Puskás János

firstwattNelson Pass csoda egy figura lehet. Egyáltalán nem kispályás termékekkel lepi meg a világot majd felteszi azok kapcsolási rajzait, méréseit az internetre. Csináld utánam - mondja. Ezen kívül van pofája stílusosan, jó humorérzékkel fűszerezett írásokat közölni – akár a termékek leírásánál is. Azt mondja a First Watt J2 bemutatásakor a felhasznált FET-ekről: a jövő FET-je, a jövő árain. Majd hozzáteszi: nyugi, van mennyiségi kedvezményem… Nem egy tipikus használati útmutató, az biztos.

Bővebben...

Triangle Titus EX

Előzmény: pár hónapja egy barátom megkért, hogy ajánljak neki a cirka 12-14nm-es szobájába valamilyen kisméretű monitort, kb. 100 és 200ezer között. Erről az árkategóriáról azt gondoltam Titus(többek között az „Egy (majdnem) teszt története 3 kompakt doboz kapcsán” című cikk tapasztalatai alapján), hogy nem rejt elég komoly kvalitású dobozkákat, továbbá ez a szobaméret olyan mértékben meghatározó, hogy kénytelen voltam kivinni hozzá többféle hangfalat. Azok közül, amiket alapvetően jónak gondoltam, vagy az adott márkájú termékeket általában kiemelkedőnek tatom. E „háziteszt” keretein belül bukkantam rá a Triangle Titus legújabb változatára, az EX-re, ami olyannyira meggyőzően muzsikált ezen körülmények között, de nagy meglepetésemre a saját rendszeremen is, hogy azt gondoltuk, mindenképpen tudósítanunk kell róla. Mishow, aki hasonló feltételek mellett keresgél magának hangfalat, örömmel vállalta a tesztelést és a cikk megírását. Ebből aztán egy igen tanulságos kis történet kerekedett, amiből kiderül, hogy nem eszik olyan forrón a kását, hogy a hifiben semmi sem fekete, vagy fehér, és hogy a zenehallgatáshoz nem árt a lelki béke sem. (Bakai Gábor)

Bővebben...

Epos M16i
a földig érő monitor

Írta: Puskás János

Epos. Pár évvel ezelőtt egyik szinonimája volt a tradicionális angol hangzásnak.  Vagy legalábbis annak, amit így jellemeznek a zenebarátok. Nem olyan széles frekvencián dolgozik, leheletnyit nyomott, nem elég lelkes, talán nem is a legprecízebb hang, de nagyon sima, sehol sem brillírozó, teljesen kiegyenlített, kellemes középtartománnyal megáldott, jó ritmusú dobozok, amiket az ember szívesen hallgat nap mint nap. Olyan, mint egy jó társ, egy jó feleség. Talán nem ő a legszebb (egyáltalán milyen az a legszebb?), néhol kompromisszumot is kell kötni, de összességében hosszú távon is elégedett, kiegyensúlyozott együttélésre lehet vele számítani. Kivéve a kőkemény rockereket (ismét Epos, már nem a hölgyekről diskurálunk), mert arra van feszesebb is, látványosabb is, de itt már ismét az ízlésről, elvárásokról beszélünk.

Bővebben...

Lessloss DPFC Signature
Túl a csúcson

Írta: Puskás János

LesslossEgy igazi rendszer minden eleme egyaránt fontos. A minőségi egyensúly, a hangi illesztés egyaránt, hogy az egységek egymást erősítve, nem a hibákat kiemelve, összhangban elkezdjenek együtt dolgozni auditív élményeink érdekében. Ezért is érdekes számomra, hogy a Lessloss az egyéb kiegészítőin kívül (melyekről a cégbemutatónál később említést teszek) csak digitális és hálózati kábeleket gyárt. Nincs interconnectjük, sem hangfalkábelük. Nagyon sok gyártó termékei márkatársaikkal zenélnek igazán egységesen, összhangban, de ők az egyeseken és nullákon kívül csak a hálózati feszültséget kívánják készülékeinkbe juttatni.Kissé bátor, de egyben becsülendő is ez a vállalkozás.

Bővebben...

Creek Evolution 5350
Bemutatkozik a Creek új középkategóriás erősítője

Írta: Puskás János

creekCreek. Azelőtt sosem hallottam róla. Azután egyszercsak megérkezett a kedvenc hifi boltomba  (számomra) első erősítőjük, egy vadonatúj 5350SE. Zenei volt, finom, mégis feszes, gyors. Öröm volt vele zenét hallgatni. Hamarosan kénytelen voltam bevallani magamnak: annyi mosoly, felejthető hang után itt van végre az a gép, amiért lecserélném az annyira szeretett Ion Systems Obelisk 3X/Xpak1 erősítőmet.

Bővebben...

Közös öröm, avagy a Vivid Audio K1 és annak gazdája

Írta: Puskás János

sunriseBeszélgettünk a múltkor Gábor barátommal. Mekkora előnye van annak, aki a fővárosban, vagy ahhoz közel lakik, mert ha akarja, akkor beutazik és körbefut azoknál a kereskedőknél vagy forgalmazóknál, ahová bejáratos, vagy szimplán csak olyasmi kapható, ami érdekli. Csuklóból tudhatja hová készül. De mi van azokkal, akik nem ismerik annyira ezeket a helyeket? Nem lenne jó egy kicsit megmutatni mik is a lehetőségek? Így jött annak az ötlete, hogy bemutassunk néhány forgalmazót. Egy-egy cikkben bemutatni a kínálatot, és a hangulatot, hátha ezzel is segítünk a bizonytalan, vagy esetleg kevésbé jól informált audiofül társainkon. Kapóra jött, hogy beszélnem kellett egy forgalmazóval az Audioland mega-kábeltesztje kapcsán, ezért időpont egyeztetés során egyből dörzsölgettem a kezem, hogy két legyet is üthetek egy csapásra. Aztán a végén 3 fél lett az a légy (vagy mégsem? ), de haladjunk sorban.

Bővebben...

A két bors ökröcske…
… azaz a Parasound Z pre2 elő- és Zamp v.3 végerősítő bemutatkozása ProAc hangdobozok társaságában

Írta: Kobela Mihály

„Fogta a szegény ember az ősz öregtől kapott a két kicsiny állatot, s másnap mindjárt erdőbe ment velök. A szekeret es úgy tákolta össze, volt olyan, amilyen. Nem es mert rá két szál fánál többet tenni, már csak azért sem, mert biza az ökröcskékben meg még kevesebbet bízott. Hanem mikor akarná indítani, megszólal az egyik:
- Hát ezt a két szál fát ki után tette, gazduram? Csak rakja meg a szekeret istenesen, hogy recsegjen alatta, mert mi két szál fával szégyelljük bémenni a faluba!
A szegény ember csak csavargatta a fejét; de rászánta magát, s istenesen megrakta a szekeret, amennyi csak ráfért. Amint kiérnének az erdőből, találkoznak a gróffal s a falubíróval. Ezek majd' hanyattég estek, mikor látták, hogy az a két pirinkó ökör mekkora szekér fát viszen.”

Bővebben...

Tudósítás: a biztosíték

Írta: Bakai Gábor


biztiA következő cikket a történések sorrendjében írtam, megpróbálván megőrizni az eredeti folyamatot és a közben felvetődött gondolatokat is egyben, remélve, hogy olyan dolgokat örökítek meg ezáltal, amiket az Olvasó is érdekesnek tart. Vagy esetleg hasonlatosnak a saját gondolataihoz. Aztán a végén, úgy érzem, a forma kissé túlnőtte a mondanivalót: túl sok mindent kellett belezsúfolni. Remélem, azért jól fogjátok érezni magatokat.

Bővebben...

Majdnem Kalifornia
azaz Magyarországon a Phiaton

Írta: Puskás János

Az apropó

A modern technika körülvesz minket. Minden háztartás alapvető kelléke már a Phiatonokmikrohullámú sütő, gyors vonaton suhanunk úticélunk felé, vagy ha nem, egyre kényelmesebb, csendesebb autókkal tesszük azt, melyek már mindennel fel vannak szerelve, amit csak szemünk-szánk kíván, és - természetesen – elég vastag hozzá a pénztárcánk. Modern anyagokkal dolgozunk, és ezt teszik a gyártók is, hogy minél jobb, strapabíróbb legyen az általuk készített termék. Nincs ez másképp a hifiben sem. Míg számos gyártó visszatér a természetes anyagokhoz – mint például a fa, vagy a bőr – mások egyre modernebb anyagokkal kísérleteznek, mint a különféle műanyagok, a kevlár, vagy az üvegszál.  Vagy ezek különféle kombinációja.

Bővebben...

HD Micromega CD-10, IA-60
A francia páros

Írta: Bakai Gábor

A Micromega. Akrilborítású, felültöltős, izgalmas kinézetű CD-játszók, a digitális világban a hangjukkal, de kialakításukkal is az analógot idéző produktumok. A Solo, amit egyszer majdnem megvásároltam barátaim ajánlására, de aztán a meghallgatására sem került sor. A kiemelt ajánlások, amik eljutottak hozzám, főként a CD-játszóik hangjáról szóltak: az utolsó időszakban nem sok jót lehetett hallani a megbízhatóságukat illetően. Viszont nemrég újra kaphatóak a berendezései, ezért úgy gondoltuk, utánajárunk, milyenek most a termékei.

Bővebben...

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.