foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

A szorgos kis méh
avagy bemutatkozik a Pointe Amplifica

írta: Puskás János

Előszó

Igen meglepődtem, amikor a Pointe új hazai forgalmazója (merthogy új van neki) megkeresett minket a Facebookon (minő illúzióromboló egy ilyen klasszikus elvek mentén épített elektronikát interneten felajánlani..) azzal az egyszerű kérdéssel, hogy: „az milyen lenne, ha ti tesztelhetnétek először az új Pointe pointe amplificaerősítőt?” „Az nagyszerű lenne, kíváncsi lennék rá!” – válaszoltam. Még szép, hogy meg akartam hallgatni. Szereti az ember fia, vagy nem mindegy, a csöves erősítők mindig különleges helyet foglalnak el egy hifista szívében. Mintha külön kaszt lenne, teljesen másként gondol rájuk: nem úgy, mint a félvezetősökre. Többet kell velük törődni, nem boldogulnak el bármilyen dobozzal (jó, bármilyennel a tranzisztoros, vagy a többi sem, de ezek azért kissé finnyásabbak), de jó rájuk nézni. Mintha megállt volna picit az idő, és ha az uborkáik sárgásan izzó fényét látjuk a sötétben, az szinte minden hobbi szintű zenehallgató szívét megdobogtatja. Mindennek hála afféle arisztokratikus érzés fogja el az embereket, ha eszükbe jutnak. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a közhiedelemben az a hit él, miszerint csöves csak drága pénzért lehet jó.

Bővebben...

A francia kapcsolat - MICROMEGA MyDAC bemutató

Írta: Kobela Mihály

„Tessék-tessék, folyton folyvást! Csak nálunk, csak most, csak Önöknek! Párizs, London, Mmicromega_mydacünchen után először Magyarországon! Itt látható és hallható, ami még nincs és mégis van!

Jöjjenek közelebb, csak tessék, csak tessék!”

Ha vásári kikiáltó lennék, akkor valahogy így kiabálnék, hogy a mostani cikkünk tárgyát beharangozzam. Persze nem vagyok kikiáltó és nem vagyunk a vurstliban sem, ennek ellenére amiket a fenti kis mondókában leírtam, az azért a maga módján mind-mind megfelel a valóságnak.

Bővebben...

Lemezbemutató: Hot Jazz Band - Halló, halló

Írta: Puskás János

A korai jazz és swing szleng-szerű elnevezése után (hot jazz) találóan Hot Jazz Band névre hallgató, nemzetközi elismertségnek örvendő – dagad a mellem – magyar formáció zenéjére egy forgalmazónál logotörtént hallgatózás során figyeltem fel. A műfaj elvárásainak megfelelően energikus, friss, könnyed zene, valamint a mindenki számára ismerős dallamok könnyen belopják az ember szívébe magukat. Az együttes 1985 óta (ekkor alakultak) négy nemzetközi és két hazai verseny nyert, többek között az 1995-ös franciaországi New Orleans Jazz Versenyt, ahol 54 zenekarból sikerült a dobogó legszebb lépcsőfokára állniuk, „továbbá hatszor szerepeltek az Amerikai Egyesült Államokban a világ legnagyobb szabású jazz-fesztiválján Sacramentoban, ebből két alkalommal választották őket a fesztivál legnépszerűbb zenekarának. A Hot Jazz Band kétszeres eMeRTon-díjas együttes, a Líra-díj és Louis Armstrong Emlékdíj tulajdonosa.” (részlet a honlapjukról) Ráadásul a magyar bendzsósok kétharmada itt található ebben az együttesben (2)...

Bővebben...

Triangle Genése Quartet

A végső (előtti) állomás

Írta: Mészáros Zoltán

Valamiféle bocsánatkéréssel kellene kezdenem igazából eme irományomat. Meg kellett volna írnom régen e cikket, de soktényezős csúszás miatt mostanra sikeredett a dolog.
Teljesen új doboz révén igényelt körülbelül egy hónapos járatási időt –ami végül kettő lett-, aztán jöttek az ünnepek, a sok hajtás és az év végi lazulás, családjárás.
magasKözben a Quartet több közös meghallgatáson is átesett, hálózati kábelt cseréltem erősítő fronton, tologattam ide-oda, míg körülbelül január második hetére érte el azt a szintet, hogy elmondhatom, bejáratott, igazán jól pozícionált doboz lett (a lehetőségekhez képest), megtalálta a helyét, és kész a megmérettetésre. Érdekes, mint egy korábbi cikknél és most is Puskás Jani barátom lőtte be a helyét, úgy látszik, különös érzéke van hozzá elsőre megtalálni a szinte helyes pozíciót. Bár nem a reklám helye, de szívesen vállal hangfal beállítást:) Nos, a Quartet meghálálta a hosszas bejáratást, gyanítom, még most is van benne némi tartalék, de tippem szerint 3-400 órát biztos ment, ennek –remélhetőleg- elégnek kell lennie. De nézzünk inkább bele a dobozba, mit is rejt a fél kisteherautónyi kartonpapír.

Bővebben...

Triangle Antal EX

A végére kiderül, hogy az EX-em lesz-e?

 

Írta: Mészáros Zoltán

 

signMásodik állomásához érkeztem a Triangle dobozok bemutatásának. Legutóbb az Esprit széria kisebbik versenyzőjét, a Cométe-et veséztem ki, abból is a jubileumi verziót. Most ennek a nagyobbik testvérét, az Antal EX-et kaptam kölcsön egy hosszabb meghallgatás erejéig a forgalmazótól. Bő egy hónapig éltem vele, ez alatt igencsak sikerült megismernem, és ez a doboz végleg  megváltoztatta a véleményem a francia high-end szakkörről.

 

Bővebben...

Musical Fidelity M1 Clic
azaz: klikkesedjünk, ezzel lehet!

Írta: Mészáros Zoltán


Ez betalált
Nekem legalábbis igen. Mivel ‘régóta’ várok egy ilyen, megfizethető,  mindent tudó audio streamer masinára. Azóta, hogy elkezdett beszivárogni high-end falvára  is a digitális technológia. Nézelődtem a témában az interneten, olvasgattam a weboldalakat, fórumokat számolatlanul, és mindig találtam valamit, Clicami nem volt szimpatikus: vagy az árral, vagy a szolgáltatásokkal  voltam gondban. Azt gondolom, hogy a hifi iparág ezen szelete még gyerekcipőben jár, és ami még igen problémás sokunk számára: a gyakran hat, de inkább hét számjegyű árcédulák . Persze a fenti soraim abban az esetben igazak, ha  - nagyjából - a nekem megfelelő szolgáltatást szeretném kapni. Vannak nagyon szép, high-end masinák, tényleg sok szolgáltatással, és minden bizonnyal jó hanggal, de szinte mindegyik ránk akar erőltetni egy saját rendszert (ami persze érthető), és eléggé korlátozza ezzel a hálózati felhasználások körét.

Bővebben...

Triangle Cométe 30 th Anniversary (1980-2010)

Írta: Mészáros Zoltán

Préface:

 Sokáig gondolkodtam azon mivel is kezdjem ezt a cikket. A gyártó bemutatása, a termék jellemzői számomra ugyanazt a sablonos sémát jelentik. Aztán rájöttem. A kis Gall jubileumi doboz - mert az -, többször is kellemes csalódást okozott nekem.  Körülbelül egy fronthónapig volt nálam, kétszeri alkalommal. Köszönhető ez annak a sajnálatos incidensnek, melynek következtében a saját dobozom magas sugárzója megadta magát, így a forgalmazó még egyszer a rendelkezésre bocsájtotta egy kábelteszt erejéig. Az első kellemes meglepetés igazából akkor volt mikor két hét után, kellő járatással maga mögött a doboz olyan szinten kezdett el muzsikálni, amit nem vártam tőle. Igazából ez normális is persze, mindig érik az embert ilyetén fordulatok, ha ebben a sportágban lavírozik. Itt normál esetben vége is van a dolognak, meghallgatja az ember és leírja, amit tapasztalt. Doboz visszavisz, rövid eszmecsere a hallottakról, irány haza. Szerencsére, mint azt már említettem visszakaptam a dobozt még egyszer, a fentebb leirt ok miatt. Így újra installáltuk, és Puskás Jani barátom teljesen véletlenül vagy a sok-éves rutinnak köszönhetően, (gyanítom, hogy az utóbbi) szinte tökéletes lehallgató pozícióba tolta a Triangle-t, így teljesen kinyílt és a zene, ha lehet még jobb lett. Igen itt megjegyezhető, hogy én voltam “lusta”, de ez a kis intermezzo megint csak megerősített abban, hogy a lehallgatási pozíció megtalálásánál igen is minden centiméter számit (hat).

Bővebben...

Micromega WM-10, az Airstream(er)

Írta: Mészáros Zoltán

A kezdetek:
Nagyon megörültem mikor megkerestek azzal, hogy grafomán hajlamaimat kiélvén esetlegesen írhatnék egy bemutatót a WM 10-es D/A konverterről. Mivel magam is rajongok e technikai újdonságokért, képes micromega logovagyok sutba dobni minden előítéletet azzal, hogy már pediglen az átvitel csakis kábelen az igazi. Régimódibb felfogású hifista társaim tuti virtuális kövezést fontolgatnak, de vállalom. Hogy miért? A válasz egyszerű, ugyanis jelen esetben  a jelünk továbbításában csak és kizárólag a WIFI-s hálózatra szorítkozunk. De hát nem ez a jövő? Mit is mondok, hiszen a vezeték nélküli kommunikáció már beköltözött mindennapjainkba, körülvesz és kiszolgál megfelelő szinten. Szinte minden modern háztartásban található vezeték nélküli hálózat, így ez már senkinek nem újdonság. Bevezetőt nem írnék, ezt megtette már helyettem Bakai Gábor egy korábbi beharangozóban. Így inkább lássuk, hogy teljesít a Micromega transzporter, mennyire váltja ki a kábeles csatlakozást.

Bővebben...

Musical Fidelity M1 DAC
A következő lépcső

Írta: Puskás János

A Musical Fidelity-nél mindig fontos területnek számított a digitális technika. A '80-as évek végén a gyártó - a Digiloggal - az elsők között jelentkezett különálló D/A átalakítóval, és azóta is található ilyen berendezés a termékskálájukban. Sőt, ha a mai palettát m1végignézzük, a komolyabb CD játszók is rendelkeznek optikai, vagy koax (a még nagyobbak szimmetrikus) bemenettel, valamint létezik olyan erősítőjük, amin USB csatlakozás is található. Ezek után nem meglepő, hogy amikor azt javasoltam a forgalmazónak, adjon megfizethető konvertert, a kezembe nyomott kettőt. Csodálkoztam, mert én eredetileg csak a V-DAC-ra számítottam, de megkaptam az ahhoz képest kétszeres árú bátyust is, ami a tőlünk nyugatabbra eső hifi világban még mindig büdzsé kategória. Kissé negatív érzésem volt vele szemben, mert ez már több mint százezer forint, és egyébként is fölöslegesnek tartottam ennyiért a sokrétűségét, de az M1-el hamar barátságot kötöttem. Hogy miért? Aki elolvassa ezt az írást, megtudhatja...

Bővebben...

Musical Fidelity V-DAC
Az angol belépő

Írta: Puskás János

Ki gondolta volna, hogy kapható Musical Fidelity D/A 100 ezer alatt? Nem sokan. Én sem. Ezért, miután ezt VDACmegtudtam, hónapokig mondogattam a forgalmazónak: be kellene mutatni, mert a mai világban biztosan sokakat érdekelne. A DAC-ok ugyanis reneszánszukat élik, amit én főleg a számítógép alapú lejátszással magyarázok. Most, hogy a gyártók újra pénzt ölnek ebbe a szegmensbe, fejlődés is érezhető ezen a téren, érdemes hát odafigyelni az új termékekre. Kaptam is ígéretet a Musical Fidelity legkisebb, csak kiegészítőket tartalmazó „V” sorozatának tagjára, a V-Dacra (mert minden bonyolultságot mellőzve ez a neve), de valahogy mindig lemaradtam róla. Nem jött, majd, amikor igen, akkor el is vitték, és most ismét várnom kellett rá sokat.

Bővebben...

Magneplanar 1.7
az igazi hang-fal

Írta: Puskás János

 Miért írtam ezt? A hifisták legtöbbje hangfalnak hív minden hangsugárzót. Szoktam én is, néha a cikkekben maggiis, ha már nincs semmilyen szó, amit használhatnék (fránya dolog a szóismétlés). Ez nem helyes. Ami a legtöbb zenebarát szobájában megtalálható, azt a szakmabeliek, és az idős, régebbi időben edzett audiofilek hangdoboznak nevezik, és ez is a pontos megnevezése. Mert a hangfal tipikus példája például a Magneplanar MG 1.7, ami a mai irományom témája. Többen kíváncsiak voltak rá körülöttem, de mégis egyedül hallgattam meg. A lusták meg mérgelődhetnek, mert elszalasztották az alkalmat, és (csúnya magyarsággal) kevesebbek két tapasztalattal. Mert nem csak azt írom, hogy milyen, hanem azt is, hogy milyen lett. Igen, a viszonyítási alap az előd,  a sokáig futó, közelmúltban nyugdíjazott MG 1.6.

Bővebben...

Két Stax szett 2. rész


Írta: Puskás János

Az előző alkalommal (egyébként közkívánatra) megismerkedtünk a Stax-szal, mint gyártóval, annak staxfilozófiájával, elképzeléséről a minél jobb hang elérésével kapcsolatosan. Specialista cég termékeiről lévén szó beszéltünk egy keveset az elektrosztatikus hangkeltés alapjairól, melynek előnyeit és hátrányait is megemlítettük. Egy baleset után bekövetkezett majdnem szett segítségével betekintést nyertünk a termékeinek világába: de még a múltkor megemlítettem, hogy tovább ismerkedünk az eszközökkel. Akárhogy számolom, adós vagyok még 3 összeállítással, illetve annak eredményeivel, melyet a mai írásommal kívánok pótolni. Folytassuk hát utunkat a japán gyártó termékei között.

De most sorban haladunk, a múltkori hibámat kiküszöbölendő, kezdem a gyártó által ajánlott kisebb szettel, majd haladunk feljebb a ranglétrán.

Kezdjük is, a fülessel.

Bővebben...

Két Stax szett 1.rész
Azaz nálunk járt a Stax SR4040II, és SR727II

Írta: Puskás János

Stax. Van hifista, aki nem hallott róla? Csodálkoznék. A japán specialista cég termékei 1938 óta staxbizonyítanak nap, mint nap otthonunkban, és a stúdiókban egyaránt. Elismert termékskáláról beszélünk, jó tesztekkel, és lelkes rajongótáborral. Koncepciójuk egyértelmű, végigvezethető a kínálatukon, ezért, amikor a belföldi forgalmazó felkért a márka termékeinek bemutatására, elegendőnek gondolt két rendszert leemelni a polcról, amelyek alapvető különbsége (az áron kívül) annyi, hogy az egyik erősítő csöves kimenő fokozattal rendelkezik (006t), a másik (727MKII)  FET-essel. Vagy másik megközelítésből kiindulva (ahogy ő mondta), az egyik muzikálisabb, a másik pontosabb. Hogy ezzel le is lőttem a poént? Nem valószínű.

Bővebben...

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.