foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

A varázslat
Avagy rend(szer) a lelke mindennek

Írta: Puskás János

Sosem rajongtam a kígyókért. Meg általában a hüllőkért. Nem így a kábelekért. Első tapasztalatom HTegy noname, de extrább kivitelű RCA kapcsán szereztem, amit egy hazai szaklap cikke alapján vásároltam. Nem arról a konkrét típusról szólt az írás, de szöget ütött a fejembe, hogy ezeknek a drótoknak is lehet hangjuk, karakterük – vagy legalábbis befolyásuk a kapott eredményre. Nem is hittem abban, hogy az akkori rendszeremen (Pioneer A102, PD102, Videoton hangfalak) lehet különbség. Laikus voltam, viszont a kábel vastag volt, mutatósabb. Jöttek a gondok: legnagyobb meglepetésére a hang megváltozott. Azóta mintha egy lécen egyensúlyoznék a magasban, próbálom megtalálni az egyensúlyt, az ideális arányt (az adott rendszerhez). De ez nehéz. Inkább csak az egyik, vagy a másik oldalon esek le az ominózus fadarabról, hol túl sokat, hol túl keveset áldozva a bőven aranyárban mért rézért, ezüstért, illetve bármiért, amit jónak tartok.

Mert lehet tapasztalni bármennyit, az ember sosem tudhat semmit fixen. Sőt, minél többet tanul, annál kevesebbnek érzi az agyában rejtegetett információhalmazt. De ez egy másik téma.

Ami miatt billentyűzetet ragadtam, az egy éppen most megtörtént élményem.
Egy hifista álma az, hogy olyan árat kínáltak az eddigi hangfalkábelemért, amit sosem reméltem volna. És én belementem. Azóta az új gazdi elégedetten hallgatja eddigi tulajdonomat, nekem viszont egyből jött a kérdés, mit vegyek helyette?
Nagyon egyszerű másoknak tanácsot adni, van pár megbízható márka a megfizethetőbb (?) árkategóriában, amit ajánlani szoktam bárkinek, aki kérdez. Aztán döntse el, melyik illik legjobban rendszerébe/követelményrendszerébe.HT De most nekem kell valami jó darab. Isten útjai kifürkészhetetlenek, megkeresett egy hazai forgalmazó, hogy írjunk pár cikket, mert lenne pár dolog, ami izgalmas lehet mások számára is. Amikor elmentem hozzá, kértem kábelt is, csak úgy, ismerkedés céljából. Volt a márkával már dolgom, hálózatijukat használtam is, a hangfalkábelük nekem akkoriban nem jött be. De ez az új széria többek szerint igen ütősre sikerült, én meg – gondoltam szkeptikus vagyok, de meggyőzhető - hoztam is egy teljes szettet. De milyet? Normális ember nem így válogat, de én ezeket tettem a rendszerembe. Nem foglalkoztam az ideális párosításokkal, mivel csak a kíváncsiságomat akartam kielégíteni.
HTÍgy történt, hogy 450 dolláros hangfalkábelhez egy 820 dolláros interconnect szállította az információkat, és a végén ezt tetőztem meg egy 1500 dolláros hálózati kábellel, amit az előfokom kapott... Kötögettem be a kígyókat, és egyre jobban tetszett az eredmény. Együtt éltem velük, sok érdekes dolgot tapasztaltam az elmúlt két hétben. Például megfordítottam a végfok villásdugóját. Ki hinné? Más kábelezéshez, más állás dukál. Vagy más volt a probléma.
Vicces, valószínűleg az előző áteresztő képességével voltak gondok, de most nem ezt akarom megosztani az olvasóval, hanem mást.
A helyzet az, hogy visszamentem a forgalmazóhoz, és kértem egy szettet a hangfalkábelből. Mert az tetszett nekem. De olyat, ami tudja a bikábelezést, az erre alkalmas hangfalam miatt.
Kaptam is, de ennek a darabnak volt még egy újdonsága az előzőhöz képest, az pedig a másabb, HTnagyobb saru, aminek én csak örültem az előző kicsinysége miatt. Valamint ez ródiumos. Örömmel futottam haza, de hiába. Az egész magasba húzott, zavaros lett, testetlen. Lassú, túl fakó, meg olyan finomkodó, kissé nyamvadt a hang. Óóó, ez csak a bejáratás. Bár ez előzőleg kapott egy beégetést, de tapasztaltam többször is, hogy egy már futott kábelnek kellett még egy kis érés, és volt, hogy meg kellett szoknia az új környezetét is. Ezt sokan nem hiszik, még többen tapasztalták. Én pedig vártam. De nem lett jobb. Legalábbis nem sokkal.
Másnap pedig elgondolkodtam. Mi változott még? Egyből beugrott. A hálózati. Azt is kivettem. De akkor (mikor kivettem) nem volt akkora hiányérzetem, legalábbis elsőre. De hátha. Betettem elsőre egy olcsóbb, 400 dolláros darabot. Vigyorogtam, ez az! Sávszélek, dinamika, részletek, tér sokkal jobban tetszik, és még HTjóval gyorsabb is lett a prezentáció. De kissé magasba húz, még mindig. Sebaj, fordítás (mérgelődök: úgyis megtalálom a fázisceruzámat!). Yess! Egészségesebb arányok, de kissé zártabb lett. Viszont így mégis határozottan jobb hallgatni. Nem-nem, akkor már nem állom meg. Beteszem a drága darabot, ugyanis véletlenül nálam maradt. És minden rendbe jött. Letisztult, kerek, sima, kötetlen. Úgy „olyanabb”, hogy semmi gondom nincs, arányok, tér, hallgathatóság, részletek, dallam is megvan, valamint bárhogy, bármilyen hangerőn tetszik. Egyszerűen jó. A fenébe. Noormális? Ki az a hülye, aki így párosít? Annyi a hálózati (amit csak az előfok kapott), mint a másik két kábel együtt. És mégis úgy érzem, minden egyes centjét megéri nekem.

Tanulság? Ezek nem külön, egyben az igaziak. Már az olcsóbb hálózatival is, egyszerűen így van kitalálva, a gyártó valószínűleg nem azokra gondol, akik márkák között keveregnek, esetleg eszébe sem jut, hogy egy hifista ne használna hálózatit.  Na de milyet? Ő biztosan a 400 dollárosat tenné a rendszerembe.
Így jött be egy pár plusz teendőm mostanság, amikkel nem számoltam. Fogom magam, és letolom a forgalmazót, miért adott nekem ilyen hálózatit. Jó, csak viccesen, nem véresen komolyan. De mindenekelőtt megyek, és veszek egy lottót.
Mert milyen hálózati kell egy 1200 dolláros szetthez? Egy 1500 dolláros, természetesen…
És mi lesz azzal az ominózus léccel? Kit érdekel!
Ja, és soha nem teszek ilyet még egyszer. Úgy teszem a rendszerembe kíváncsiságom tárgyát, hogy ne szokjak túlságosan hozzá… Olyan konfigurációban, ahogy azt kell. Különben ismét felsülök.


A kérdésre válaszolva: Fantasy II hangfalkábel, Magic II RCA, Magic II Ref SE és Fantasy AC 10 hálózatik, mind a Harmonic Technologytól.

És már vettem fázisceruzát…

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.