foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Megfizethető hang Amerikából
Bemutatkozik a Switchcraft 3502AAU

Írta: Puskás János

Nem mindenki kezeli helyén a kábeleket. Még rosszabb a helyzet a csatlakozókkal. Azok, odafigyelnek rájuk, azoknál sincs egységes elképzelés, hogy mi a jó csatlakozó receptje. Már az anyaguk is vitára ad okot, felvetődik egy olyan kérdés is, hogy mennyi plusz vezető kerüljön a jel útjába? Mert van, aki a kevésre, más a sokra esküszik. A minél kevesebb dolog kerüljön a jel útjába, mondják egyesek, ez ugye általános hifi elv. Könnyű nekik visszavágni a WBT régi Topline szériájával, amik nagy súlyúak, sok bennük a vezető, mégis zenei, és jó hangú produktumok. Ezeket váltotta épp a német márka a Nextgennel az Eichmann kevés vezetős útjára. Mindenre van tehát példa és ellenpélda, ami újfent bizonyítja azt, hogy nem csak egy út vezet Rómába, legalábbis a hifiben.

Jómagam épp régi WBT Topline hívő állapotban voltam (és vagyok), amikor egy filigrán dugót ajánlottak figyelmembe. Állítólag nagyon sokan használják, dicsérik, és régóta gyártásban van, ami számomra szimpatikus. Mondom jó, de mennyibe kerül? Hát, kinn az USA-ban 2 dollár. 600 forint. Idehaza természetesen nehézkes a beszerzése, mint sok más, érdekes holminak. Informálódok, vadászok. És tényleg, jó hangú kábeleken, McIntosh, vagy hasonló szintű szörnyetegek seggébe dugva (aki rosszra gondol...) látom, képeken. Sőt, ha valaki rákeres a Shindo Silver interconnectre, azon is ilyen van, a mester szerint a legjobb hangú RCA csatlakozó ez. Vakarom a buksit, értetlenül. Ok, működik, de ennyire? Eszembe jut: a hifi is egy luxushobbi, ahol nem mindig arányos az ár a minőséggel, lévén mindent annyiért adnak el amennyiért megveszi a kedves közönség. Erre tud néha csattanós választ adni a stúdiotechnika, ahol a mennyiség is fontos, kábelekből kilométer számra vásárolnak egy-egy beruházáskor, és százszámra hozzájuk csatlakozókat. Itt bizony 100-200 Forint plusz is sokba kerül. Szorozzuk fel a darab/méterárral, így nem mindegy az árrés, így a végösszeg sem - hamar mennek a vevők máshová, s vesznek mást. Amiben benne van az anyag, különbség nem lehet - mondják. Persze ezzel a példálózással nem azt akarom sugallni, hogy forduljuk el a klasszikus hifi gyártóktól, viszont tapasztalható, hogy néhány stúdio célra gyártott darab igen versenyképes tud lenni, főleg ár/érték arányban. S ha azt a 10-100 ezret máshova tesszük, mondjuk erősítőbe, hangfalba, nos... jobban is járhatunk, hangilag a teljes költségvetést tekintve.

Visszatérve, birizgálja a fantáziám egy kicsiny, ódivatú, rég gyártott RCA dugó, ami sok, és nagy rendszerben is jó szolgálatot tesz. Kapcsolatba hozzák egy másik gyártóval, de hogy ki gyártja a másiknak, jó kérdés, mellékes is.
A Switchcraft 3502 - mert ez a neve - 3 alapverzióban létezik, nickelezett (ezt használja Shindo), aranyozott és fekete házú aranyozott verzióban. Aztán jön a 45 fokos töréssel, hosszú test... de a lényeg mindenütt ugyanaz. Hifista beidegződés talán, a legszimpatikusabb a nemesfém bevonatú volt, talán fölöslegesen. A fekete házért nem adok dupla árat, amúgy sem nézegetem.
A belföldi ár természetesen igazodik az itthoni bérekhez (ha-ha). Egy webáruházon keresztül 1500-1800 körül elkapható + posta. Jól élünk, na. Szegény amerikaiaknak nincs ennyi pénzük rá. Persze kaphatok 50-100 darabnál mennyiségi kedvezményt, ezáltal jobb árat. De mit kezdenék ennyivel? Lehet, hogy nem is jó. Aztán egy év és sok kapufa után a mennyeiek rám mosolyogtak, és találtam egy egészen megfizethető forrást - természetesen egy külföldi cégen keresztül.

És már a kezemben is van. Switchcraft 3502AAU. Egyszerű külső fémház, belemarva a cég neve, kis érdesítéssel a külső részen, színjelölés nélkül. Belseje ráhajtós-szorítós módon rögzíti a kábelt, viszonylag kevés anyagmennyiséggel dolgozik (mint vezető). Ami a lelke lehet, az a mély, és vastag árok, amibe a meleg pontot beforrasztjuk. Egészen hosszan kell blankolni a kábelt, ha végig akarjuk benne a vezetőt, s ez szerintem nagy ötlet. Így nem megy olyan sok anyagon át az információ, mivel a kábel vége egészen a készülék belsejénél van, logikus, jó megoldás lehet.
Rá is applikálom egy Belden 8412 végére, ami kap zsugorcsövet: funkciója színjelölés, törésgátló, mivel egyik sincs a csatlakozón. Megjegyzem, túl vastag kábellel nem érdemes próbálkozni, a 8412-8402 az a méret, amivel épp elférünk szerelésügyileg.

Pont eltalálták a méretezést kellemesen, mégis erőből kell meghúzni, vagy bedugni a dugót, nem kell kapaszkodni bele, mégis kellően stabil a csatlakozás. Komolyan mondom, tetszik a látvány erősítő hátulján. Ja, és elférünk az integráltak esetén is, mivel a külső méret keskeny. Volt, aki ezért kért tőlem ilyet.

Forrás: Denon DCD 1500, Primaluna Classic CD (Philips Miniwatt ECC 82-83), egy Windows 10-es (Foobar), és egy Ubuntu Studio Linux (audacious) PC forrásként, HRT Music Streamer II, és II+ D/A konverterekkel
Erősítő: Primaluna Dialogue Premium (Philips Miniwatt ECC82, Philips EL34), Sony 550ES, Luxman L-410, Denon PRA1100-POA2200
Hangsugárzó: JBL 99VX, Triangle Genése Quartet
Kábelek: minden rendszert Belden 9497 típusú hangszórókábelekkel, és VDC H07 típusú tápkábelekkel kötöttük össze.
A dugókat Belden 8412, 8402, de Kabtek, Van Den Hul és más gyártók termékei végén (pl VDC) is vizsgáltuk, analóg, és digitálisként is.

A meghallgatott zenék szerteágazóak, a jellemzés az alábbiakra vonatkozik:

Caro Emerald - That man
Farnace Act1 (Aliavox)
Ghymes - Tánc a hóban
Metallica - Ain't my bitch

Hang
Kezdjük egyből as sötét oldallal. Nincs akkora teste, nincs olyan masszív és izmos középtartománya mint a nagyobb tömegű társaié (WBT Topline). Még sincs hiányérzetem.

A mérleg jó oldala: ez egy kellemes, egységes, eszköztelen, zenei produktum, melynek nem mellékesen a hangszínei is egészen helyesek. Nem vállalja túl magát, kellően színgazdag, egészen részletező. Szárnyal, lelkes, egyáltalán nem földhözragadt fajta. Hangja, énekhangja tiszta és artikulált, egységes és egyszerű, közvetlen, és meglepően kiegyensúlyozott. Ugyanilyen módon hagyja érvényesülni a zenéket, stílustól függetlenül, a tere kellemesen kiterjedt, nem eltúlzott fajta. Már 2 hónapja hallgatom, többféle kábelen, és ahány kábel, annyi karakter köszön vissza. Engedi tehát érvényesülni a többi komponens jellegzetességeit. De komolyan. Az egyiken kiegyensúlyozott, egységes, jó színezetű míg a másikon filigrán, vidám, dinamikus, bár kissé színezett. Tettem ugyanilyen kábelekre másabb dugókat is, és azt kell mondjam, jól szerepelt. Ehhez képest egy Rean (olcsó kínai Neutrik) üres, részlettelen, mű, és ritmustalan. A gond akkor jön, ha valaki húsos produkciót vár el, mert ahhoz nincs megfelelő súlycsoportban. Mert bár szerintem egészen testes, de ha arra képes termékkel hasonlítjuk össze, akkor tűnik fel, hogy azt az energiát és masszivitást nem tudja produkálni, mintha egy többszörös, tömegű, minőségi anyagból épült volna. Vagy 10* ennyibe kerülne. De az cél nem valószínű, hogy ez lett volna, s így is van ez jól.

Ajánlás
Íme egy kirívó hibáktól mentes, megfizethető dugó. A hasonló árú dugókkal összehasonlítva meglepően korrekt hangú, egységes, mégis egyszerűen és magától értetődően zenei hangú produktumot ismertem meg benne. Jó a csatlakozása, és kis helyen elfér. Én azt mondom, érdemes kipróbálni, mert ezzel már megtudhatjuk, milyen a kábelünk, továbblépni róla nem egyszerű, de nem is lehetetlen, bár a zsebünkbe kell nyúlni érte. 1000 forint alatt igen versenyképes, sőt, szerintem 3000-ig is. Kiváló ár/hang arány!
Ellene? Ha kell a masszivitás ízlésünknek, rendszerünknek, akkor tömeg kell...

 

2016.05-08. hó

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.