foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

A hírek, az előítéletek és a sors keze
Azaz: Van Damme?

Írta: Puskás János
 
A kezdő - gyengének bizonyult -löket
 

Van Damme

A sztori úgy kezdődött, hogy egy magyar cég kábelét kellett véleményeznem. Megkértek, minden benyomásomat írjam le nekik, hogy azt az esetleges további módosításoknál figyelembe vehessék. De hogy megkönnyítsék a dolgom, tettek mellé más, külföldi, elismert gyártók termékeiből pár darabot. Meg egy gumírozott Van Damme hangfalkábelt is, idézem: elrettentésül. Jómagam teljes értékű komponensként tekintek a kábelekre, korántsem tartozom a köss be valamit, úgyis átviszi a jelet elv hirdetői közé, így örültem annak, hogy bővíthetem tapasztalatom a témában. Több olyan márka volt ugyanis a csomóban, amivel eddig nem sodort össze az élet. Bele is vágtam a meghallgatásokba. Haladtam sorban, de a Van Damme, az valahogy ott porosodott a zacsi alján. Mert bár a külföldi fórumok lelkes posztjai hatására a belföldi honlapokon is megjelentek írások, majd a felhasználók véleményei is, jók, kevésbé jók, de ami engem illet, a baráti körömben, akik említették, hogy kipróbálták a 2,5-ös vastagságút, azt mondták, jó, de semmi extra. Így aztán a meghallgatásra kapott 544-es még mindig csak félredobva árválkodott.  

 
A második löket

Hogy a teremtő kacsintott rám, vagy csak az életem rendezője csavart egyet a dolgon fogalmam sincs, de nem tudtam nemet mondani egy barátomnak, amikor elkérte meghallgatni a jószágokat, meg - by the way -az általam akkor használt Crystal Coppert is. Így nem maradt más, mint az a gumírozott valami, amire egy izompacsirta nevét nyomtatták. Az egyetlen, mint Jet Li... csak ez egy másik akcióhős keresztségében. A zenének szólnia kel - így kénytelen-kelletlen bekötöttem. De elmaradt valami, amire számítottam. A szörnyülködés. Mert a hang vékony volt, de levegős, gyors, és nagyon korrekt színezetű, ráadásul egységes is. Lehet, hogy nem járatták be rendesen a jószágot? Esetleg igen, de aztán sutba lett dobva, és így túl sokat pihent? Ekkor szoktak ilyeneket csinálni ezek a kanócok. Járattam még, és pár nap után szép lassan előkerültek az addig hiányolt finomságok,  a zeneiség, puhaság, az atmoszféra. A kémiai folyamatok elindultak, itt legbelül, a fejemben. Lehet, hogy jó ez a kábel?
 
 
A hitetlenség, és az információszerzés
 
Telt az idő, nem változott a véleményem, egyre jobban tetszett a dolog. Hívtam is az egyik ismerősöm, aki akkor – mint a beszélgetés során kiderült – épp egy 4*2,5-ös szettet használt, egy korántsem belépő hangú rendszerben. Mondom neki, mit tapasztaltam, mire ő is megosztott velem egy titkot: nála eddig egy kábel szerepelt ennél jobban, ami egyébként elég ritka, és drága jószág. Nem hirdeti nyilvánosan az infót...
A másik ismerősöm is a 4*2,5-öst használta egy ideig, de mint mondta, vékonyka volt. Kérdeztem, járatta-e eleget, mert nálam egy idő után nagyon rendbejött. Nem, lehet, hogy idő előtt feladta. Vidd el ezt, mondtam. Neki is tetszett. Vett is az apróból egy olyat, amilyen volt már neki, most már bejáratja rendesen, úgy látszik, ez biza igényli. Nagyon is. S lőn boldogság a vonal másik oldalán...
 
 
Tour de Van Damme
 
Ha valami jó történik, azt megosztja az ember... a hifista nem a fészbúkon, hanem elviszi másoknak is. Kíváncsian, majd hitetlenkedve. 
Betettük egy 2,5 milliós rendszerbe. Kábelek nélkül, mert az további milliós tétel. Az „ellenfele” egy 2000 ojrós, jó nevű és hangú jószág, egyik kedvelt márkám kínálatából. Felvezetésem az ilyenkor szokásos magyarázkodás, hogy ez csak játék, majd ... a fekete jószág nem maradt szégyenben. Sőt. Nyílt levegős, korrekt színezetű, egységes, testes. Nem volt rajta az a jótékony lepel, amit valószínűleg tudatosan tettek amarra, hogy több, esetleg nem oly' jól installált rendszerben működhessen, jóindulatúan, ettől (A VDC-nek hála) még természetesebb lett a rendszer tónusa. Ami a ritmikát és az atmoszférát illeti, az olcsóbb abban is jóval a másik előtt járt....
A levegő megfagyott, nem is tudtam, mit mondjak, de amikor jött a megbeszélés, nagy volt az egyetértés a véleményezésben, ennek ellenére a szemem kerekedett amikor mondta a srác, a jelenlegi megy az apróba, vesz ilyet.
Második állomás. Még komolyabb hangú rendszer. Az ő amerikai kábelei után ez vékonyka. Mondta a tulajdonos, hogy volt már neki Van Damme, a nyolceres kétésfeles, az nem volt vékony. Nem hiszi, hogy benne leszek, de javasolja, vegyük le a dugót, meg a sarut, talán azok a ludasok. Ezen a szinten már ez van. Első másodpercekben mérgelődtem, de aztán rájöttem, logikus lépés lehet. Elterjedt típusokat használtam, de eddig nincs velük tapasztalatom. Jó, legyen.
Levettük az egyik feléről, feltettünk egy Nakamichit. Nem rossz... Valóban, sokat javult a felbontás, testesebb, zeneibb lett a hangkép. Egyenes út a pokolba, vegyük le a sarut is, a hangfal oldalon.
Na ekkor jött a döbbenet. Nekem jobban tetszett a Van Damme, koncertszerű, nyílt, egységes, és testes, élettel teli stílusáért, míg a házigazda hiányolta a saját kábele puhább, visszafogottabb hangképét.
Ez is nagy szó, eddig neki az általa használt tetszett a legjobban.
De felhívta a figyelmem, hogy ő a gyártó tápkábeleit használja, nagy-nagy elégedettséggel.
Elkapott a hév... Így, amikor azt mondta a második tulajdonos, hogy megy vásárolni, én is vele tartottam.
És vettem is hálózati kábelt, többfélét, analóg, és digitális, 75 Ohmos kábelt, meg még egy szettet a jelenlegi hangfalkábelből. Aprópénz, hifi árakhoz viszonyítva legalábbis. Hátha profitálok bátorságomból...
 
 
Közben informálódok
 
Angol cég lapul a név mögött, több évtizedes múlttal. Mikrofon állványok eladásával indítottak, ma főleg a hangosítástechnika területén nyomulnak, de gyártanak/gyártatnak hifi célra is kábeleket. De annyit, hogy az már zavarba ejtő. Próbáltam átlátni a dolgokat, de egy idő után elvesztettem a fonalam. Van ugye a Tour sorozat (fekete, azaz Black, amit például koncertturnékon használnak), aztán az Aqua Marine, (a tengeri járművekre tervezett). A Blue, (azaz kék, a studiókba szánt professzionális ) Green és a Purple,  ami a digitálisakat tartalmazza (képátvitelt is), a Brown, (barna) ami a broadcast, a HD Vision (koaxok), a Red (analóg videó, például RGB) a Transmission Greede (kamerákhoz), a Tour Cat (CAT kábelek), a Tour Light (optikai kábelek)... elvesztek? Én is.  Amikor a forgalmazó megmutatta  a katalógust, nos az simán hozza egy Cornwell regény (lap)mennyiségét.
A gyártási elv klasszikus, jó minőségű, nagy tisztaságú réz vagy ezüstözött vezető, bevált, hagyományos geometria, és kész. Semmi sallang. Sőt, az eladó mosolyog, mondván, ha az anyag benne van, a többi csak misztikum, meg árképzés. Digitális kábelek között? Nincs, nem lehet különbség. Azért van több fajta, mert ez a drága (2000Ft/ méter ár, haha) tíz méterre is elviszi a HD jelet, míg sok más nem. (Kérdezem, akkor lehet, hogy mégis van? Ááááá, egyesek és nullák..)
 
Hazaérve egy kupac kábellel, meg a várakozásaimmal, gyorsan körbenéztem, milyen elfekvő csatlakozóim vannak. A digitális kábel RP172 típusú RCA  csatlakozót kapott a Kácsa kínálatából. A tápkábeleket a német ABL, és Schurter dugókkal szereltem, míg a hangfalkábel elejére kisebb kör után végül WBT 0645-öt, míg a hangfal felől semmit, csak a csupasz kábel maradt.
 
 
Együttélés, további benyomások
 
268-175-000
 

Azaz a digitális kábel. Fekete színű, Ultra tisztaságú oxigénmentes réz belső vezető, ezüstözött árnyékolással, polietilén burkolattal. Nem a legflexibilisebb fajta, de nem is gáz, így megy ez egy 4,57 mm vastag kábelnél.  Nem is tudom, miért vettem meg. Már rendelkeztem egy 500 ojrós darabbal, melyet szerettem is. De jó játéknak tűnt 2000 Forintért méterenként, így ráapplikáltam két darab (épp nálam lévő, elfekvő) RP 172-t, meg harisnyába húztam, arra az esetre, ha valahová vinném, nehogy előítéletekkel hallgassák.
Aztán bekötöttem a sajátom helyére, és járattam. A hangkép változott, de korántsem lett hallgathatatlan. 100-150 óra után azt vettem észre, hogy még mindig nem akartam kidobni a rendszeremből. Nyílt levegős, jó színezetű, dinamikus és egységes, kontrollált. Nem kemény, nem fedett, nem vékonyodik semmilyen hangtömegnél, és korántsem darabos. Viszont gyors. Nem ölel körül a tere, hanem előttem rajzolja fel a zenészeket, ami nekem jobban bejön – koncerten sem a zenekar között ülök, hanem előttük. Talán lehetne vaskosabb, de teljesen rendben van. Játék vége, vissza a másikat. Fedettebb, enyhén színez, vaskos, a dinamikai csúcsok elvékonyodnak, nem olyan letisztult, erőből akar megoldani dolgokat. Hívom a párom. Nem tudja mi történik, de kettőből kétszer mutat a Van Damme kábelére. Most vagy mindketten süketek vagyunk, vagy valamit nagyon eltaláltak. Mázli lenne?
Visszatéve a büdzsé kábelre, olyan érzésem van, mint az első tavaszi ablaknyitásnál, napsütés esetén. Letisztul a hangkép, színesedik a zene, nyílt, vidám, előadás, a ritmus hibátlan, nincs eltúlzott tere... Egy világ omlott össze bennem.
 
268-006-000
 

Azaz a mikrofonkábel, amit úgy dicsérnek. Ha lehet hinni a posztoknak, jó lemezjátszókhoz, és digitális forrásokhoz is. Vékonyka, nagyon hajlékony, szimmetrikus bekötésre alkalmas, és nagyon jó szerelni. Végre, épp eleget szenvedtem mostanában akaratos darabokkal. A belső vezetők sodrott rézből készültek, míg az árnyékolás itt is ezüstözött, melyet kívülről PVC/neoprene burkolat véd a külvilág viszontagságaitól.
Két szettet is készítettem, egyiket Nakamichi, míg a másikat olcsó Rean dugókkal. 
Itt is kijött a csatlakozók fontossága. Mert míg a Nakamichi-s puha, meleg, kissé kiegyenlítetlen és színezett lett, addig a Rean nyílt, jó  színezetű és színes, ritmusos, de kissé testetlen. Nincs igazi energiája, a hangszereknek húsa. Kellemes kis kábel, főleg 575 forintos méteráron, hozza szerintem a Klotz MC5000 szintjét, sőt, annál színesebb is. 2-3000 forintos beker költséghez képest zseniális, és a dolgot lehetne fokozni, azaz simán elbírna jobb dugókat is, biztosan többet is mutatna. A gond csak annyi, hogy ennyiért (5-6 ezertől) már kaphatók a használt piacon jobbfajta Monster kábelek, amik szerintem előtte járnak. Hangban. 
 
268-544-000
 

Azaz a hangfalkábel. A fórumok a 2,5 mm-es verzióval vannak tele, hozzám azonban ez került.
4*4 mm-es ultra tiszta sodrott réz vezetőkkel szerelt, fekete színű PVC vegyületet tartalmazó külső borítással (mely eléggé hasonlít a gumihoz...). Így alkalmas bikábelezésre, de ha valaki nagyon keresztmetszet mániás, van elvileg 8*4 mm-es verzió is.
Vastagságához képest nagyon flexibilis, ami a belső vezetőket illeti, azok meg végképp. Gond nélkül szerelhető, és beköthető, nem kell tőle megijedni, akárcsak az árától, ami nem éri el a 2735 Forint jelenleg.
Ami a hangot illeti, felhívom azoknak a figyelmét (is) erre a típusra, akiknek a 2,5 mm-es verzió amolyan hifis, kissé sávszéleken meghúzott, vagy a 4*2,5 mm-es lehetne vaskosabb, hogy itt a megoldás. Mert ez nélkülözi az ilyen allűröket, viszont nagyon jó a felbontása, kellemesen kiegyenlített, gyors, és zenei. Dallamos, a ritmusa jó, a mélyei többszólamúak, dinamikája változatos, a hangkép levegős, mégis testes, érzelmes. Kissé koncertszerű, nagyvonalú, energiája, teste, részletezettsége nagyon korrekt. A gitárhangja fémes, pengése, dallama, ritmusváltása kiváló. A rezesek recsegnek, a vonósok rezegnek, az egész előadás hullámzó, s ha kell agresszív is. Ellene? Ez biza nem kendőz, ha gond van. Van, akinek ez nem tetszene....
 
H07RN-F
 

A tápkábel. A H07 700 Voltot jelent,  addig használható. Felépítését és külsejét tekintve nagyon hasonlít az 544-re, annyi különbséggel, hogy itt csak 3 vezető van, a 2,5 mm-esből. Végigpróbáltam 4 fajtát a gyártó kínálatából. Az 1,5 mm-es fekete vékony, erőtlen, jellegtelen, a fényes külsejű "új" 1,5-ös műanyag és fárasztó, ennek a 2,5 mm-es verziója loudnesses, és vékony a középtartománya, sőt,a ritmust is visszafogja. A H07RN-F az a típus, amit a VDC gyártat. Ezért a típusmegjelölésekben lehet különbség, de a kábel anyaga és felépítése elvileg ugyanaz, a cég ellenőrzi is. Mi a más feliratú kábelek között nem hallottunk különbséget. Amit egyből lejegyeztem, hogy gyors, egységes, nyílt. Kipróbáltam csöves és félvezetős erősítőkben, végfokban, CD játszóban, lemezjátszóban, elosztóban, mindenhol ugyanazt hozta. Letisztult, nyílt,  nagy energiákkal rendelkezik, a színezete egészen kiváló, talán a lecsengései lehetnének megtartottabbak. Ritmusa kifogástalan, legyen az Chopin, vagy Dixie, mindig kiváló érzékkel tálalja. A hangszerek és énekes pozícionálása hibátlan, az összképről sem mondok kevesebbet. S ezt, ha összevetjük a bő 1000 forintos méterárral (egyébként az összes ennyibe kerül, pár forint eltéréssel), egészen zavarba ejtő, amit művel. Kékvérű testvéreivel összehasonlítva... volt, ahol teljes kábelezést cseréltek le rá, szép sorban. Nem akarták elhinni, hogy hosszú távon is működik. 
 
 
Összességében
 
A sors keze nem hagyta, hogy kihagyjam ezt a márkát, és ezt csöppet sem bánom. Az általam fentebb dicsért 3 kábel (175, 544, H07RN-F) ugyanazt a vonalat képviselik. Nyílt, színezéstől és fedettségtől mentes, gyors, atmoszférikus hangzást, jó felbontással, érzelmekkel, energiákkal. Vigyázni kell azonban velük, mivel semmi jóindulat nincs bennük. Ha valami (akár egy csatlakozó) félrehúz, vékony, vagy eltol valamit, könyörtelenül megmutatják, így nem ajánlom feltétlenül minden rendszerbe, és mindenkinek. Kitűnően alkalmas azonban a géppark tónusának rendbehozatalára, ugyanezen okokból. Ha valaki kíváncsi hogy szólnak otthon a kütyük, vagy mit kell velük tenni, ezekkel megtudhatja. Körülöttem jó néhány rendszerben teljesítettek kitűnően, több csöves, és félvezetős elektronikával, direkt sugárzóval, tölcsérrel épített dobozokkal. Nem mondom, hogy minden típusa ugyanilyen kiváló a gyártónak, mint írtam, a hálózatiból is ez volt az egyetlen, ami feltétlenül tetszett. Nem volt vékony, agresszív, vagy mű, mint a többi. Hangszóróból inkább a 2,5-ös variánsait használják sokan, ajánlom nekik továbblépésre az itt szerepló 544-est, ami azért más liga. A digitálisból ezt az egyet hallottam, de ez telitalálat volt nálam. Ezen típusok miatt komoly vezetékek kerültek a használt piacra. Jómagam az egyik legjobb hangú kábeleknek tartom őket, legalábbis az eddig általam hallottak közül. Én fél éve használom őket nap mint nap a saját rendszeremben, eszemben sincs váltani. Kell ennél jobb ajánlás?
Ami a mikrofonkábelt illeti, a helyén kell kezelni, az áráért nagyon korrekt, de azért tovább lehet lépni róla. Kezdő, elfekvő kábelnek ideális,könnyen kezelhető, és még árnyékolt is, külső méretei (hangyafasznyival vastagabb, mint 4 mm) miatt a régi készülékek fix kábeleit is ki lehet vele váltani. Ezt tudja, de ezt becsülettel.Lelkesedésem nem tartottam magamban, sokan próbálták ki, és használják ezeket a kábeleket. Mi mással zárnám hát dicsőítő írásom, mint pár tapasztalat a fórumunkról?
 
268-544-000
„Újabb két hét telt el a 4x4-es VDC kábelekkel ( Nem írom a típusszámot, mert megint eltévesztem...) Mára minden tekintetben felülmúlja az ominózus Urán kábeleket . Nem tudom hogy a bejáratás a végére ért-e , de a jelenlegi állapot nagyon tetszik ! Ehhez képest az Uránnak Dolby-s hangja van. ( Mint amikor egy magnófelvételt elkészítesz Dolby-val, és anélkül. A Dolby-s felvételen a sávszélek esnek, a tér beszűkül , stb...) A VDC-vel előkerült még egy regiszter a Mormon Kórus orgonájából, a jazz zenészek bejöttek a nappaliba , és szépen leültek egymás mellé-mögé. Szinte minden zenei stílusban kiválóan teljesít . Az én rendszeremben ez a legjobb hangsugárzó kábel amivel találkoztam .”
 
„nálam egyértelműen a VDC 4x4 eres kábel volt a legjobb. Megmondom őszintén én ezek után már a Monster-t sem tudnám jó szívvel hallgatni, annyival jobb kábel a VDC. Hatalmas színpad, jó tonalitás, realisztikus hangszerhangok, nagyon zenei hosszan hallgatható produktum. Az ár/érték aránya mesés, megmondom őszintén nekem megért volna 100.000 Ft-ot is. Azt hiszem hangfalkábellel egy jó időre megérkeztem, eddigi tapasztalataim alapján nem tudnék jobbat elképzelni, esetleg a két-háromszázezres kategóriában (használtan). Ez azért is meglepő, mert a korábbi kábeleimet is mindig sokféle kipróbálása után véglegesítettem a rendszerbe, és vendégeskedett már nálam néhány „komolyabb” darab is, de azok sem tudtak így megvenni.”
 
 
H07RN-F
„az Audio Note Dac 1x-hez tudok tápkábelt használni, mert a többi eszköznek mind saját tápkábele van. Nálam Dacba jó ideig Belden tápkábelt volt, amit sokáig nem tudott űberelni semmi. Aztán jöttek az SPX-20-asok, az valamivel jobb volt, végül nemrég azt váltotta a VDC gumiköpenyes, ami eddig a legjobbnak bizonyult.”
 
 
Összegzés:
 
268-175-000
75 Ohmos digitális kábel
Nagy tisztaságú réz belső vezető, ezüstözött réz árnyékolás
Fekete PVC külső burkolattal
Ára: 2000Ft/méter
 
268-006-000
Mikrofonkábel
Szimmetrikus bekötésre alkalmas
Nagy tisztaságú réz belső vezető, ezüstözött réz árnyékolás
Fekete PVC külső burkolattal
Ára:575 Ft/méter
 
268-544-000
Hangszóró kábel
4*4 mm-es nagy tisztaságú réz vezetők
Fekete PVC külső burkolattal
Ára: 2735 Ft/méter
 
H07RN-F
Hálózati kábel
3*2.5 mm nagy tisztaságú réz vezetők
Átvitel: maximum 16A
Fekete PVC külső burkolattal
Ára: 1060 Ft/méter
 
Forgalmazó: GEM Kft Kapcsolat:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
Az írásban az alábbi készülékek segítségével szólaltattuk meg a fenti termékeket
 
Erősítők:
 
Harman Kardon HK650, Sony 550ES, Primaluna Dialogue Premium, Philips AG-9018 (MOD By Takács Jenő)
Források:
Különböző módon átépített Lenco L75-ök, Denon DCD 1500, Denon DCD 3000, Philips 304 (MOD By Takács Jenő), Micromega CD 30
Hangsugárzók: 
Altec Lansing 608-8G, JBL L20T, JBL 99VX, Triangle Genése Quartet
 
Zenék:
 
Fél év alatt, ennyi rendszeren? Minden.
 
 
Észrevételeiket szívesen látjuk fúrumunkon
Kábelekkel kapcsolatos kérdéseiket a megfelelő topicunkban
írásainkkal kapcsolatban bejelentkezést követően itt teheti meg észrevételeit
 
2015. november
 
 
Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.