foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Már megint egy (rendhagyó) kábel teszt II.
avagy, ha már így összejöttünk,  járjuk körbe az összekötőket is...

Írta: Puskás János

Előzmény: „...Nem párosítottuk semmivel, inkább futottunk még egy kört. Akit érdekel, tartson velem, egy másik cikkben...”

csoport… ami nem lesz egy fogós meló. Legalábbis ami az elejét illeti. Könnyű egy írást folytatni, mivel nem kell megmagyarázni a miértet, nem kell elhelyezni a delikvenseket, a körülményeket is maximum ismétlésnek kell leírni. Ráadásul a múltkor a versenyzőket is bemutattam – egy kivételével. Ezért azokat csak pár szóban mutatom be, de az eddig ismeretlennek számító Bicon-féle összekötőről sincs túl sok információnk. Azért vágjunk bele.


Hangolódjunk

Tehát adott a szituáció, mely szerint van egy hifista, aki túllépne a készülékek mellé adott 200Ft-os összekötőn, de nem örökölt hatalmas vagyonokat, nincs ideje összegyűjteni sok százezres kábelek árát, tehát nem túl drága rendszerbe keres valami jobb megoldást, vagy szimplán csak maximum 10-20 ezer forint körül meg akarja úszni. Válogathat azok közül (is), amiket mi most bemutatunk, és melyek meghallgatásának eredményét közkinccsé tesszük. Persze megint csak az adott rendszerben, a mi preferenciáink alapján tudjuk őket osztályozni, érdemes azonban figyelni a hangi jellemzőket, mivel lehet, hogy valaki valamilyen irányba akarja korrigálni a rendszere előadásmódját: ilyenkor inkább a sorok között kell olvasni, és nem tesztgyőzteseket, vagy szavazatokat kell vásárolni. Hozzá kell tennem, hogy csodákra nem szabad várni, mivel ami a készülékeinkből hiányzik, azt a kábel nem fogja hozzátenni. Egy kábelnek ugyanis annyi a dolga, hogy átengedjen minél több információt, vagy, hogy másképp fogalmazzam meg, minél kevesebbet fogjon vissza. Minél jobb egy kábel, annál inkább igaz ez, és ennek megfelelően fogunk mi most osztályozni. Ennyit a rövid bevezetőről...


Akkor vegyük sorba a résztvevőket!

Belden, Fapaci módra

Vaskos, vastag kábelek, ennek ellenére nem nehéz hajtogatni az erősítő mögött. Belden 1505F , szimmetrikus bekötésre nem alkalmas, viszont árnyékolt. A vezetője 0.65 mm vastag, sodrott réz, míg az árnyékolás: ónozott réz Külső átmérő: 7.5 mm (kábelharisnyával szerelve), a csatlakozója egy szett aranyozott vörösrézből készült Audiocrast CC-RCA, ára 10000Ft/ 1 m szerelt szett.

Bicon

Nem rég hallottam róla, és kíváncsi is voltam rá, mivel többen dicsérték. BiconMost lesz szerencsém meghallgatni. Filigrán megoldás, én nem vetem el ezeket, hallgattam sokáig DNM hangfalkábelt is. Ennek, a most hallgatott verziónak a vezetője egyébként teflonköpenybe bújtatott 99,999% ezüst, egy-egy szál fut a pozitív, és negatív oldalon is, a másik fajta egyébként réz-ezüst szállal készül. Az RCA csatlakozó a Kácsától származik, elvileg nem ezekkel készítik, ez egy egyedi darab, ez így, tudtommal 10 ezer forintba került.

Excalibur

A részletek még mindig a lila köd homályába vesznek, leírtam már, szerintem valamilyen harisnyába bújtatott pro kábel lehet „Kácsás” dugókkal szerelve, ez így zuzammen 15000 Forint az 1 méteres szerelt szett. Kezelhetősége jó, külseje a már megszokott sokszínű.

Klotz MC5000/NeutrikKlotz mc5000

Ez egy profi mikrofonkábel, 2x0,5 mm sodrott réz vezetővel, kettős árnyékolással. Igen könnyen kezelhető, mégis strapabíró, hála az erősített köpenynek. Ára: 762 forint bruttó méterenként, számlával, áfával. Dugónak a Neutrik olcsó NYS3730 RCA típusát alkalmaztuk, ami 457 forint darabonként. Az egész kijön 3000 forintból.

A körülmények ugyanazok, mint az előző írásban, egy Crystal Copper hangfalkábellel kiegészítve, azaz:

Forrás: HP laptop/foobar2000, Bladelius DAC

Erősítő: Ayon Spirit

Hangfal: Triangle Genése Quartet

Kábelek: Audioquest Carbon USB, Siltech SPX 800 hálózati kábel, Crystal Copper hangfalkábel.


A hallgatóság is ugyanabból az öt főből állt: Ferenc, László, Tibor, Zsolt, és én.

Nagyzenekart most sem tettünk be, a zenék is ugyanazok voltak: népzene (Paya Bea – Sáros pataki polgár leány), a kellemes kis pörgős klezmeres-swinges zene, (Fatima Spar and the Freedom Fries – Egyptian Ella), és rock (System of a Down – Toxicity). Szerintem még mindig nem egyszerű, fogós zenék, különböző hangulattal, és sokféle hanggal és buktatóval, véleményem szerint most is ki fog derülni, mi mire való...


Hangoskodjunk!

Belden

Egészen dallamos, a színezetét az Excalibur fölé helyezném, de azért ez beldensem tökéletes. Ami a dallamot illeti, „alakul a cigányzene”. Fatima is swingesebb, de lehetne lelkesebb. Egészen egységes, egészen kiegyenlített, egészen levegős, de csak egészen, ami nem vezet a mennyországba – ez egy egészen kábel... Viszont akárcsak a hangfalkábelével párban, most is feljegyzem, hogy sávhatárolt, tömör, és kissé fakó. A nagybőgő felismeréséhez kell egy kis képzelet is, Fatima hangja már „alakul”, de még mindig nem érzem valósnak. Ha minden jól megy, akkor a System Of a Down zenéje elején mindig izgatottan várom, hogy beinduljon a zúzás, és most végre érzek is valamit. Bár a többi felvételnél is megfigyelhető volt, hogy mindent izomból akar megoldani, mégis elmarad az őserő, a felvétel sokszínűsége számomra nem jött át. Kár.

Bicon

Sima, kerek, dallamos, de kissé lagymatag, lapos. Bea kiabál, szerintem színezett a hangja, és egyértelműen egyszerűsít. Egyszerűen nincs meg a kellő felbontása. Simán átsiklik részletek felett, amit nem tart fontosnak, nem mutatja meg. Egyszerű hang, de tetszetős, hallgathatósági faktora egészen jó, így be is jöhet a hifistának, egy-egy rendszerben. Fatimánál megint gondban vagyok, ez a zene nem áll jól neki, visszafogja a lendületet, a hangulat lapos, fáradt – van aki ezt kellemesnek hívná (esetleg ráfogná a felvételre). Mégis, ”mintha konzervzene lenne”. Itt is feljegyeztem, hogy egyszerűsít és színez, és kiabálásra is hajlamos. System Of A Down felvétele műanyag gitárhúrral indul, a hangzás általában testetlen. A mély nem megy elég mélyre, és lehetne tartalmasabb is. Annyira visszafogott, egysíkú, hogy ha nem is reggae-t, de legalábbis populárisabb zenét csinált a rockból: „inkább Green Day, mint System Of A Down.”

Excalibur

A Bicon után kötöttük be. A ma már megtapasztalt nagy terű, igen levegős előadás köszönt, visszafogott excaliburnyíltsággal, és részletezéssel. Vékony (ezért némelyek azt gondolnák, mennyire nyílt), nincs meg a kellő felbontása, és olyan, mintha nem egy banda lenne, hanem sok zenész. Darabjaira szedte Beáékat... Fatima szól, a dinamikai csúcsokon simán kiabál, lehetne lelkesebb, túl visszafogott. Nem engedi lüktetni, felpörögni a számot. A nagybőgő dallama egészen követhető, színezetét tekintve mázli, hogy ismerem ezt a felvételt, mivel amúgy számomra felismerhetetlen lenne. Itt sincs valós kiterjedése a hangoknak, kellene még hús, fém, fa, test, és felbontás. System Of A Down esetén keveset írtam, mindössze annyit, hogy a mély-tartomány kemény, és nincs tartalma, a gitárhang harapós, de vékony, és testetlen, majd a srácok kikapcsolták. Nem ellenkeztem.

Klotz

Ami egyből bevillant: az árzabáló! Ez a legcigányzenébb! Végre hozza a stílus jellegzetességét! Oldalra nézek, a többiek húzzák a szájukat. Nekik elsőre a Bicon jobban tetszett. Kérdem, miért? Mert az olyan kerek volt. De hazug! Tegyük vissza! Megtörtént. Bólogatnak, igazam van. Tényleg jóval laposabb, emez (mármint a Klotz) élvezetesebb. Egyszerű, nem túl részletező, lehetne tartalmasabb is, de a zenét, annak lényegét visszaadja, kiegyenlített, sallangmentes, és egészen hiteles. Fatimán beindul a boogie, bár a hangulat, az előadás kissé laposkás, lehetne gyorsabb, pergőbb, és dinamikusabb, de egyetlen másik kábel sem csinálta jobban, sőt: ez a leggyorsabb a csoportban. Ráadásul ez egységes, és kiegyenlített is. A nagybőgő egészen hihető, ami a színezetét illeti, ami a testét, kiterjedését, fejlődhetne. System Of A Down. Végre! Megint fa a dobverő! Beindul rendesen, tény, nem egy intercity, csak egy sebesvonat, de legalább megy a dolog. Ami a dobokat illeti, szinte hibátlanok, jó a színezetük, és gyorsak is, de a valós tartalom itt is hiányzik. Egészen rockzenés, bár egy kis vadság még elférne.


Na mi jött? Persze, a kérdés: ki melyiket, és mi a sorrend?

Ferenc: Klotz, mert egységes, levegős, jó a középtartománya, és ár/érték arányban messze e legjobb. Ezt követi a számomra kellemes hangú, de kissé színezett Bicon, majd Excalibur és a Belden. E két utóbbit nem szívesen tenném a rendszerembe.

László: Klotz, egyértelműen. Meg sem indoklom a többiek elmondták. Nekem ez után a Belden jön, ami szerintem kiegyenlített, csak ne lenne drágább, mint az előző... Majd a Bicon, ami számomra nem volt elég élvezetes, végül az Excalibur.

Tibor: nálam is a Klotz a nyerő, mert nem csak dinamikus, de jó hallgatni is. A második a Bicon, amely szerintem is egyszerűsít, de kellemes, majd az Excaliburt és a Beldent egy szintre helyezném – nekem nem kellenének.

Zsolt: Klotz, egyértelműen. Dinamikus, és mindenben jobban tetszett, mint a többi. Ezt követi Fapaci Beldenje, ami kissé egyszerűbb és laposabb, de még épp bejön. A Bicon számomra egysíkú, lapos, nem az én stílusom. Végül az Excalibur, ami itt csak kullogott a többiek után. (Érdekes, neki is volt valaha.... Szerk.)

Jómagam is a Klotzot helyezném a többiek felé, még ha annyiba kerülne akkor is. Egyszerűen adja magát, engedi áradni, lüktetni a zenét, belekerülünk annak történéseibe. Persze nem hibátlan, de az irány egyértelműen fülemnek kedves. Nem látom értelmét a többiek rangsorolásának, egyrészt, mert a Klotz csoportmindnél olcsóbban nyerő nálam hangilag, másrészt az is kérdéses számomra, a Belden ritmusát, vagy a Bicon kerekségét szeretném jobban, ami jóval kellemesebb, viszont egyszerűen lapos sótlan az előadása. Egyébként olyan, mintha egy egyszerűbb csöves erősítőt hallgatnánk, akinek ez a vonal bejön, az vegye, vigye. Épp olyan erősítővel fejlesztik, mint amilyennel  a meghallgatás történt – de ez ma semmilyen előnyt nem jelentett neki. Legalábbis nálunk nem. Az Excalibur nekem sokadszor sem jön be, távol állunk egymástól. Nincs semmi gondom a készítőjével, egyszerűen nem tetszik az, amit csinál a kábele a hanggal. Ha egyszer Klotz-ot tesz harisnyába, isten úgyse, én meg fogom dicsérni....

Utóirat: elválás után elgondolkodtam azon, megjelenjen-e egyáltalán ez az írás. Felvállaljam-e ennek eredményét? Ér-e nekem ennyit, hogy sokan elforduljanak tőlünk, vagy egyáltalán hülyének, süketnek nézzenek? Zsolt válasza volt a visszarántás a földre: Miért ne? Egyáltalán nem nüansznyi különbségek döntöttek...

2012. szeptember

Copyright © 2021 Audioland. Minden jog fenntartva.