foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Már megint egy (rendhagyó) kábel teszt

azaz ilyen még nem volt, de már lesz...

 

Írta Puskás János

Miért is?

 

„Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isa, por ës homou vogymuk. „ - ez, az immár több mint 800 éves diypluszhalotti beszéd járt az eszemben, amikor elkezdtem lélekben és tettekben készülődni hazafelé. Mert, mint gondoltam, nem akartunk ilyet az elején. Amikor létrehoztuk a honlapot, kikötöttünk pár dolgot. Azt is, hogy TERMÉKEKRŐL akarunk írni, a garázsban, pincében, szobában, vagy egyéb helyen gyártott dolgokat, amikről akkor sem kap az ember számlát, ha akar, kizárjuk.

De, míg a fenti idézet mindmáig érvényes, addig új szelek fújnak körülöttünk. Előretör mindennapjainkba az a DIY, ami már nem is annyira DIY. Amit ugyanis kereskedelmi célból készítenek, számomra már nem nevezendő annak. Ott már felelősség, kötelesség is van. Komolyan gondolkodó ember nem lép túl ezen egy vállrándítással.

 

Bizony, aki manapság „olcsón” akarja megúszni készülékeinek összeköttetését, bőven válogathat ilyen, konfekcionált darabokból is, amik közül néhány már névvel, afféle majdnem bevezetett branddel is rendelkezik. A marketing egyszerű: regisztrálni kell egy vagy több fórumra, és költségek nélkül bereklámozzuk, köztudatba beépítjük magunkat és portékánkat. Aztán majd lesz valami. Akár be is jöhet. Valaha a Siltech, vagy Ray Kimber is hasonlóan kezdhette...

Az emberek megveszik, mert ezek "olcsók", és manapság minden forint számít. Meg a magyarnak van egy olyan tulajdonsága, hogy szeret jó vételt csinálni (miért ne, ha „nincs” mit a tejbe aprítani?). Az idő múlik, megjelentek a (szó jó értelmében) hívők is, akiktől megkaphatja könnyen a márkát vagy zenét, vagy az 5-szörös, tízszeres szorzó (ami az árat illeti) kezdetű lesajnáló mondatokat az, aki maradiként még mindig a befutott, klasszikus márkákat veszi. Vagy egyszerűen le kábelb..zizzák - szokásos hifista farokméregetés. Itt mentem meg a konfekcionálókat, akik ezt nem teszik. (És szeretném előre kikötni, egyik készítővel sincs semmilyen gondom! A cikk nem is erről, vagy bármelyikük személyének, vagy munkásságának becsmérléséről szól.)

Az állandó, stabil minőség, a csomagolás, és a garancia az, amiről lemond az ember, de ezekről sem mindig. Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, nem teszem én sem. Viszont elmenni sem emellett a trend mellett, így – bár tudom, zavaros vizeken evezek, és fogok még kapni eleget ezért, de mégis eldöntöttem, foglalkozni fogok a témával.

 

 

A tettek mezején

 

Egy kellemes őszi napon, kis szervezés és egyeztetés után össze is futottunk páran, mivel minket is izgatott a téma, és a meghallgatás végére okosabbak akartunk lenni: mit ér a kábel, ha hifi, és mit, ha stúdió, vagy DIY - ha olcsó?

 

 

 

A delikvensek

 

Nos, ezekből sem volt hiány. Szereztünk egy Excalibur szettet (hangfalkábel, és interconnect) a legújabb csoportkabelfajtából (2012. tavaszi vásárlás), ez lesz a DIY. Egy Belden szettet (szintén), amit elmondása szerint hosszas kísérletezgetés, és sok-sok meghallgatás után került Fapaci nicknevű fórumtársunk kínálatába, illetve bedobtunk egy külön megoldást, ami egy általam már jó ideje preferált olcsó, Klotz MC 5000 mikrofonkábelt, valamint egy Audioquest Slate hangfalkábelt. Utóbbi párost jelenleg körülbelül annyiért lehet megvenni, mint az „ellenfeleket”. Hogy miért ezeket párosítottuk? Nem bonyolítottuk a helyzetet. Aktuálisan ezek voltak kéznél. Biztosan lehetett volna jobb párost összehozni, de azt gondoltuk, két megbízható iparos terméke elég lesz az összehasonlításhoz.

Lett volna még egy Néhai Titan III, illetve Virgo Silver szett(ek) is, de a sors úgy hozta, hogy vendéglátónk visszaküldte a készítőnek, és döntését azzal indokolta, hogy azoknál jobban bejött neki a Belden szett. Mindegy.

 

 

 

Amit el szoktunk mondani

 

Mint mindig, most is elmondom, hogy a meghallgatás eredménye az adott körülmények között, számunkra felállított preferenciák alapján alakult ki, nem kizárt, hogy másnak másra van szüksége, semmi gond tehát azzal, ha valaki nem ért velünk egyet. Most is az olvasó figyelmébe ajánlom Bakai Gábor különálló szösszenetét a csoporttesztekkel kapcsolatban, a régieknek ismétlésnek, az újabbaknak rágódni valónak.

 

 

 

A körülmények

 

A kábeleket egy PC alapú rendszeren hallgattuk meg.

Forrás: HP laptop/foobar2000, Bladelius DAC

Erősítő: Ayon Spirit

Hangfal: Triangle Genése Quartet

Kábelek: Audioquest Carbon USB, Siltech SPX 800 hálózati kábel.

 

 

A hallgatóság öt főből állt, Ferenc, László, Tibor, Zsolt, és jómagam koptattuk hallójáratainkat.

 

Elvárásaink az árkategória miatt nem voltak túlzóak, nagyzenekart nem tettünk be, de volt népzene (Paya Bea – Sáros pataki polgár leány), kellemes kis pörgős klezmeres-swinges megoldás (Fatima Spar and the Freedom Fries – Egyptian ella), és rock (System of a Down – Toxicity). Nem egyszerű, fogós zenék, különböző hangulattal, és sokféle hanggal és buktatóval, véleményem szerint kifog derülni, mi mire való...

 

A nevezők

Excalibur

Itt a részletek a lila köd homályába vesznek, mivel a készítő nem árul el sExcaliburemmit a kábeleiről. Mint már egyszer valószínűsítettem, ezek valamilyen pro kábelek lehetnek, harisnyába bújtatva, és (szerintem) „Kácsás” dugókkal szerelve. Tudjuk viszont az árakat, az összekötő 15000 Forint / 1 méteres szerelt szett, a hangfalkábelből 20000 Forint 2x2,5 méteres szerelt szett. A kezelhetőségük jó, külsejükről nem mondok semmit, mindenki döntse el, tetszik-e vagy nem. Azért lehetnének egyszínűek, ha már testvérek.

 

 

Belden a'la Fapaci

 

Vaskos megoldások, kapunk anyagot a pénzünkért. Sokaknak fontos is ez. Itt, számomra szimpatikus módon nincsenek kérdések, csak válaszok.

Az RCA leírása:

Kábel: Belden 1505F (1 belső ér + árnyékolás)
Vezető: 0.65 mm (7 elemi szálból sodrott) tiszta réz (BCC)
Árnyékolás: ónozott réz (TC)
Szigetelés: FHDPE
Külső átmérő: 7.5 mm (kábelharisnyával szerelve)
Csatlakozó: Audiocrast cc-RCA, anyaga aranyozott vörösréz
Ára 10000Ft/ 1 m szerelt szett.

 

Hangfalkábel leírása:

Belden 5T00UP hangfalkábel
Felépítés: 2 belső ér
Vezető: 2 x 2.5 mm (erenként 65 elemi szálból sodrott) tiszta réz (ETP)
Szigetelés: PVC
Külső átmérő: 9 mm
Ár: 1.750,- Ft/fm

Csatlakozó: aranyozott zárható GLS banándugó

teljes ár: 21000Ft /2x2,5 m szerelt szett.

 

 

 

Amit találtunk

 

Interconnect: Klotz MC 5000. Valaha egy hangtechnikus ismerősöm ajánlotta ezt, mint jó hangú kábelt, és Audioquest Slateigaza volt: azóta mindig bizonyított, így nem hagyom ki a „küzdelemből.” Egyébként egy profi mikrofon kábel, 2x0,5 mm sodrott réz vezetővel, kettős árnyékolással. Igen könnyen kezelhető, mégis strapabíró, hála az erősített köpenynek. Ára: 762 forint bruttó méterenként, számlával, áfával. Dugónak a Neutrik olcsó NYS3730 RCA típusát alkalmaztuk, ami 457 forint darabonként. Az egész kijön 3000 forintból. 

Audioquest Slate hangfalkábel. Type 2-t akartam, de az nem volt elérhető. A Slate körülbelül 8-10 éves kábel, 8 db (azaz 2x4) belső, tömör vezetővel, vaskos, fekete külső PVC köpennyel. Nem egyszerű kezelni, de jó esetben egyszer kell bekötni. Mellette szólt az, hogy valaha volt ilyenem, és szerettem. Én valaha anno 6500 Ft/méter áron vettem, a jó ég tudja mennyibe kerülne ez most új áron, mindenesetre a használt piacon ez most 20 ezerért elérhető, 2x2,5 méteres szettről van szó.  

 

 

Hang(zavar)

 

 

Beldenek, Fapaci módra

 

El kell mondanom, ez a szett néminemű előnnyel indult, mivel a tesztrendszerben be volt kötve pár napja, járatás céljából. Teljes szinergiában, a saját hálózatijával együtt. De érezhető volt, hogy nem ilyen kategóriájú masinákhoz valók, mert amint beléptünk, mindenki megjegyezte, hogy valami itt nem stimmel.

Gyorsan bekötöttük az SPX800-ast, és máris sokat javult a hang. Persze, sok méter Beldent lehet venni egy méter Siltech árán, csak egyből rövidre akartam zárni azt, hogy aki összerak két-három milliót gépekben, ne ilyen kategóriájú kábelek vásárlásával húzza meg a büdzsét – legyen szó bármely résztvevőről.

Ami a hangot illeti, Paya Beát hallgatva azt írtam, jó ritmusú kábel, gurgulázó mélyekkel, amik nem elég definiáltak, akár zavarosnak is mondhatnánk. Egészen részletező, de csak egészen, mert azért nem ártana még egy adag felbontás, egészen jók, de nem teljesen korrektek a hangszínei. Bea nem került szólóba, és általánosságban elmondható, hogy az egész előadás lehetne rendezettebb. Fatima zenéjének dinamikai csúcsainál elvesztette a fonalat, közepes felbontással, és észrevehetően színezett hangképpel. Főleg a fúvósokat hallottam fahangúnak, és fakónak. Lehetne pergőbb, lelkesebb, de teljesen laposnak azért nem mondanám, inkább csak átlagosan jónak. Az alsó szekció itt is zavaros lett, és általánosságban kissé keménynek, és tömörnek mondanám a hangképét, ahol egy kis szín, és több részlet, finomság jól jönne az igazi élvezethez. System Of A Down zenéje teljesen megfeküdte a hasát, mosott, szőrözős,kiabálós hangjával mutatta ki nemtetszését, hiányzott a tömege, az igazi rock. „vékony, kicsit magasba húz, zavaros”, „nem elég levegős”. Váltottunk. 

 

 

Excalibur

 

Az adott szettet egy felhasználó adta kölcsön, aki körülbelül egy fél éve vásárolta, tehát elvileg be van járatva. Paya Beán mindenesetre a Beldennél jóval zavarosabb „műbb”, csattog, döng, szinte fáj hallgatni. „Nem kell dinamikai csúcs, hogy kiabáljon” a népzene nem jött be - hamar váltottunk.

Fatima Spar zenéjének elején a dobverők összeütésével adják meg a ritmust, ami a többi esetben fából, itt azonban műanyagból készült. Vagy a többi csinálta rosszul, vagy ez. Az előadásmód nem igazán Swing, ráadásul darabos, széteső a hangja. A hangszerhangok mesterkéltek, a mély-tartomány kemény, a felbontás hiányt szenved, és az igazat megvallva Fatima sem így énekel, sem színezetét, sem a játékát nem mutatja meg a hangjának. A tere jóval a hangfalak elé pozícionál mindent, a zenekar kellős közepén ülünk, de mivel egész nap csak ezzel a szettel volt ez így (beleértve később egy valaha 20x ennyibe kerülő Siltech szettet is), így ezt nem pozitív motívumként jegyeztem fel – már csak azért sem, mert én jobb szeretem, ha a zenekar előttem van, nem körülöttem. Egy panelben, számítógép virtuális világában felnőtt gyerek jutott róla eszembe, szemben a vidéki, futballozó, szaladgáló társával. System Of A Down zenéje ennek is megfeküdte a gyomrát, egy vékony színezett, részlettelen, zavaros „katyvasz” sikeredett belőle. „Se alja, se teteje”, viszont „ az alja kontrolláltabb, mint a Beldené”. Lehet, hogy ez a legfogósabb zene a mai napon? 

 

 

MC5000+Audioquest Slate

 

Kissé vékony hangú, lehetne komolyabb felbontása (tudom, tudom, ennyiért?), de jó ritmusú szett. A teteje a kiabálás határmezsgyéjén jár, de mégis megfogja. Halleluja, ez az első ilyen eset ma. Továbbhallgatva, lehetne valamivel rendezettebb, de legalább elég gyors, és játékos. Végre ahol kell, megvan az utózengése a hangoknak. Fatimán végre ismét feljegyezhettük a jó ritmust, és első alkalommal van részünk igazi bulis Swing-ben. Az alja ennek a párosnak is lehetne kontrolláltabb, de a dallama, hangulata kiváló, sőt, a színezete is a leghelyesebb eddig. Végre felismerhető a pergődob, és szinte igazi fúvósokat prezentálnak. A legnagyobb különbség mégis a zene jellegének, hangulatának visszaadása. Ellene? Lehetne vaskosabb, húsosabb, tartalmasabb.

System Of A Down zenéjén végre gitárhúrt hallok, és dobokat. Harap, bár lehetne vadabb, és izmosabb. Tud komoly lenni, de nincs meg a valós tömege „töltete” a zenének. Kissé kicsik a hangok, igazán igazi, masszív töltet nélkül, enyhén sávhatárolt is, de a ritmust, az atmoszférát hozza. 

 

 

Afterparty

 

A zenét leállítottuk, és egyből beindult a beszélgetés. Ekkor jutott eszembe a párom, aki épp ma mondta, hogy a legpletykásabbak a hifista pasik... Mindenesetre egy huszáros kérdéssel félbeszakítottam a társalgást, hogy ki milyen sorrendet állítana fel?

 

 

A válaszok az alábbiak voltak: 

 

Ferenc szerint a Klotzot ár/értéke, és egységes, szép levegős középtartománya miatt emelte ki, a második kettőt „inkább nem jellemezte”.

KábelekLászló azt mondta, hogy Klotz, vagy Fapaci, majd megkérdezte mennyi a Klotz? Mondom neki, háromezer. Métere? Nem, az egész. „Akkor nincs kérdés, nálam is ő az első az Audioquesttel. Az áráért zseniális”. Mindenben jó, és mindent lejátszik. Fapacié is tetszett neki, „kiegyenlített, hozza a felvételek hibáit, jóságát, de rockon egyszerűen összeomlott” - és még drágább is.

Tibor csak annyit mondott, hogy a Klotz -féle felállás volt a legszimpatikusabb a fülének dinamikus, kissé sávhatárolt, de jól hallgatható, előadásával. A második helyre az Excaliburt tette, majd a Beldeneket.

Zsolt is a Klotzot emelte ki, ahogy ő mondta „mindenben a legjobb” volt, majd a Fapaci, legvégül az Excalibur következett nála.

Ami engem illet, én is Zsolttal értek egyet. A Klotz-AQ felállás volt az első, és egyetlen szett, ami magát vállalta, nem akart többnek látszani, mint ami, és minden zenének visszaadta a jellegzetességeit. Sokoldalú, végre nem akarja valamilyenné tenni a hangot, hanem megpróbálja visszaadni. Persze hibái vannak, ez a szett sem tökéletes, de ha a mai ellenfeleket nézzük, akkor számomra sem volt kérdés, ő a nyerő. (Az is tény, hogy új árát tekintve az Audioquest drágább lenne a többi kábelnél, viszont a Klotz meg jóval olcsóbb. Így mixelve van is előny, meg nincs is.)

Fapacié nem volt ennyire élvezetes, de legalább hallgatható, amit számomra az új Excalibur szett nem nyújtott. Kiabált, vékony, kemény volt, nagyon messze attól, amit én hosszú távon hallgatni tudnék, és itt is fennáll az a tény, hogy ha csak az összekötőt nézzük, töredékébe kerül csak. Lehet, hogy ennyire nem illett ebbe a rendszerbe?

 

 

Végszó, meg egy kis plusz

Ez volt a nap eredménye. Talán barátságosabb hangnemben is le lehetett volna írni a jellemzőket, mivel korántsem biztos, hogy nem találtunk volna hasonló áron, hasonló produkciót gyári szettek esetén. ViszontKlotz az is igaz, hogy ennyiért még csak belépő szintű hangot kapunk, tehát ennek megfelelően kell a leírást kezelni, és hasonlóan belépő szintű gépekhez kell őket párosítani is. Gondolkodtam azon, hogy esetleg jobb lett volna több résztvevővel találkozni, talán más lett volna a vélemény. Talán. Így kiragadva viszont ez egy olyan meghallatás volt, ami életszerű, és amit bárki megtehetett volna, ha ép most keres pár tízezerért kábelt. Valahogy mégis azt éreztem tennünk kell még valamit, ez így még nem teljes, nem jártuk eléggé körbe a témát. Ezért, ha már így összejött ez a meghallgatás, meg a csapat, gondoltunk egy kurtát: nem elégedtünk meg ennyivel. Bekötöttünk egy Crystal Coppert az erősítő hátuljába, és meghallgattuk ezen összekötő kábeleket külön is, már csak azért is, mert volt még egy Bicon-unk is, hangfalkábel nélkül. Nem párosítottuk semmivel, inkább futottunk még egy kört. Akit érdekel, tartson velem, egy másik cikkben...

2012. szeptember

 A hozzászólásokat fórumunk megfelelő topicjában tehetik meg.

Copyright © 2020 Audioland. Minden jog fenntartva.