foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözlöm honlapomon! Célunk, hogy ezen portál hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók számára a hifi, zene, zenehallgatás témakörében. Ennek megfelelően a főmenü segítségével kereshet írásaink közül, melyek remélem elnyerik tetszését. Amennyiben nem talál információt az Ön által preferált termékről, szívesen látjuk fórumunkon is!Bővebben...

Audioland

Hírek, információk a hifi világából, zenekultúra

Szavazás

Ha show...

Mindig kimegyek, érdekel a hifi - 25.6%
Csomó ismerőssel össze lehet futni, megyek - 1.2%
Még nem tudom - 39%
Ez sem a régi, már nem megyek - 13.4%
Sosem mentem, most sem fogok - 20.7%

Összes szavazat: 82
Ez a szavazás már befejeződött : 04 nov. 2016 - 18:53

Audioland a Facebookon

Crystal  Cable Special Series Copper
Az elérhető(bb)

Írta: Bakai Gábor

A Crystal igen fiatal cég a hifi világában, de korántsem nevezhető tapasztalatlannak. Az eredményeit tekintve crystalmár kétéves tevékenysége után 35 országban rendelkezik képviselettel és a szaksajtóból is igen pozitív visszhangot kaptak a termékei. Ez nem lehet véletlen: ezt csak kiforrott, jó készülékekkel lehet elérni, amik viszont nem születnek egyik napról a másikra. A „titok nyitja”, hogy a Crystal szoros családi kötelékben van a Siltech-kel, technikailag és emberileg egyaránt. A Crystal Cable ügyvezetője ugyanis Gabi van der Kley, aki a Siltech vezetőjének, Edvin van der Kleynek a felesége (Gabi mellesleg magyar származású és kevésbé mellesleg zongoraművész). A Crystal Cable termékeit jobban megismerve azt gondolom, hogy az anyacéggel hasonló alapokon nyugvó, de alapvetően más koncepciójú termékeket hoztak létre.

Ugyanis korábban a Siltech neve alatt is találkoztam hasonló kábelekkel és úgy tűnik, ezt az irányvonalat fejlesztették tovább egy testvérvállalkozás keretein belül. A kék márka amúgy is igen széles termékválasztékkal rendelkezik, de ezt a koncepciót tarthatták olyan fontosnak és jónak, hogy jelen legyen a piacon. Egy más név, más vezető alatt. Ennyi feltételezés után a nézzük a tényeket. Általánosságban elmondható a termékekről, hogy vezetőjük arannyal injektált ezüst, kapton fóliába burkolva. Szinte mérhetetlen belső ellenállással rendelkeznek, kissé eltérő vastagságúak és keresztmetszetűek, de minden esetben igen vékony a külső átmérőjük (a prospektusban például az crystalösszekötőket cipőfűzőként, fűző-összefűzőként és szemüvegzsinórként is ábrázolják), ennek okán nagyon jó a kezelhetőségük. Igaz, hogy manapság egyre több gyártó termékei között találhatunk vékony, jól hajlítható drótokat, de tudomásom szerint nincs más, aki ezt a „vékonyságot” olyan mértékben valósítaná meg, mint a Crystal pl. a Piccolo-nál, vagy a Micro-nál. A Piccolo egy olyan vékony vezeték, amiről jobb érzésű hifista nem is gondolná, hogy bármiféle komolyabb átvitelre képes, főként nem a hangfalkábel esetében: tényleg a cipőfűző, abból is az elegánsabb fajta vékony juthat az ember eszébe róluk, de a hálózati vezetékeik is ilyenek, s ez megbotránkoztatóan hathat a konzervatív audiofülekre. (A Piccolo-ról egyébként a kábelteszt harmadik részében olvashattok. Tudom, késik, de már dolgozom rajta…)

Kezdetben a magyar vásárlóközönség többségének nem volt könnyen elérhető a Crystal Cable márkanév alatt futó egyik termék sem. Még ez év elején a legkisebb, legkevesebb pénzbe kerülő összekötőkábelük is majd százezer forintért volt megvásárolható (az ehhez tartozó hangszóróvezeték meg sokszorosa ennek az árnak), ami alatt nem volt képviselve a Crystal hang, egészen mostanáig: a Special család megjelenéséig. Ebben a szériában kétféle vezetőjű kábelt kínálnak, az egyik a hagyományos arannyal injektált ezüst, míg a másik alapja nagy tisztaságú réz. A vezetékeket méterre (is) meg lehet vásárolni, ami a Copper esetében igen költséghatékony, míg a másik árával inkább arra ösztönzi a hifistát, hogy bízzon meg a gyári szerelésben, és a cég által kiválasztott dugóban. Ezzel - a lehetőségekhez képest - próbálják biztosítani, hogy az esetlegesen előforduló szerelés-minőségbeli hiányosságok ne korlátozzák a kábel képességeit, és így ne rontsák a márka hírnevét. A réz változat mégsem a méterre konfekcionálás okán lett elérhető árú, hanem maga a vezető anyaga miatt, ami természetesen sokkal olcsóbb, mint a Crystal által "hagyományosan" alkalmazott nemesebb fémek.

A Special Cooper méterára 14ezer forint. Érdekessége, hogy elméletileg ugyanazt a kábelt alkalmazzák összekötőnek és hangfalkábelnek egyaránt. Legalábbis ezzel az információval láttak el minket, de kézbe véve is jól látszik, hogy van különbség – ha nem is sok - az eltérő funkcióra szánt drótok között.
A szett, amit meghallgatásra kaptunk gyárilag szerelt. Az összekötő egy méter hosszú, csatlakozói Crystal feliratúak és Furutech RCA dugóknak tűnnek (természetesen XLR változat is kapható). A dugók józan erőt sarukhasználva bonthatatlanok, így sajnos nem nagyon tudtam megnézni a gyártó szerelési eredményeit, pedig igencsak kíváncsi vagyok rá: a többi termékén elég speciálisan oldották meg a csatlakozók felszerelését. Például a hangszóró vezetéken cserélhetők, annak megfelelően, hogy milyen készülékhez használják, illetve utóbbiak milyen aljzatokkal rendelkeznek.  A nálunk vendégeskedő Copper hangszóróvezetékének végén viszont csak villás saruk találhatók, nem cserélhetők, de lehet banándugós változatban is rendelni, a méterben vásárolt változat pedig természetszerűen csupasz, nyitva hagyva a választás szabadságát. A vezető anyaga réz, látszólag ezüstözött, a szigetelés és az árnyékoló harisnya alatt két csavart érpár található. Az összekötő és a hangszóróvezeték közötti különbség csupán annyi, hogy a hangszóróvezeték belsejében láthatóan csavarva helyezkednek el a vezetők, míg az összekötő kábelnél ez a jelenség nem erőteljes, illetve egyáltalán nem tűnik csavartnak. Itt jegyezném meg, hogy a réz változat egyáltalán nem olyan vékony, mint a legkisebb ezüst-arany vezetőjű összekötők: a Copper felfoghatóan, elfogadhatóan vékony.
Természetesen a kapott szett még bejáratlan. Valószínűleg ennek tudható be, hogy az első hangok igazolni látszottak gyanúmat, miszerint erős kétségeket ébresztett bennem az, hogy más vezetővel, szakítva az arany-ezüst kombinációval egy olcsóbb kábelt hozva létre valóban Crystal hangot kap-e a vásárló. A rendszeremben ugyanis lelkesedés nélkül, kissé dinamikátlanul, visszafogottacrystaln és unalmasan zenélt, dacára annak, hogy kellemes, lágy, precíz és tonálisan is jó volt a produkciója. Csakhogy ennek a kábel kombinációnak még sokat kellett járnia ahhoz, hogy a valóban azt mutassa, amire képes. Cirka 300 órát, ami rettentően sok, ha a cikkel viszonylag friss információt kívánunk adni. Nagyjából 150 óra után viszont kezdett magára találni a rendszer és a Crystal is kezdett rácáfolni az előítéletemre.
A Copper nagyon jó, pontosabban helyes, számomra tetsző tonalitással zenél. Van ugyan egy kis színesség a hangjában, meg egy kissé visszafogott, de elég jó az áteresztőképessége, és ami fő, igen kiegyensúlyozott hangú összeállítás, mind egyben, mind külön-külön hallgatva az összekötőt és a hangszóró vezetéket. Ez a kiegyensúlyozottság a legfőbb jellemzője, minden tekintetben. Nem mondom, hogy nem lehetne ebben a kategóriában jobb vezetékeket találni, ha külön vizsgálnánk a dinamikát, a ritmustartást, a felbontást, vagy a térképzést, mert talán - de még ez sem biztos – lehetne. Ugyanis a fenti pontokban is egészen jó, de legfőbb erénye összességében mégis az, hogy ezeket nagyon helyesen integrálja, vagyis engedi a zenét érvényesülni a különféle vizsgálati pontok elemezgetése helyett. Talán emiatt nem részesít előnyben különféle műfajokat sem. Amit feltétlen hiányoltam a hangjából, az a levegősség, amitől légiesebbé vált volna az előadás. Jani barátom szerint elszoktam ettől a kategóriától, ezért áthozta saját hangfalkábeleit összehasonlításképpen. Tényleg elszokhattam. A cirka százezres, sokak szerint jónak titulált kábel elég siralmas produkciót nyújtott a Crystal mellett a rendszeremben (de mint tudjuk, minden rendszerfüggő. No de ennyire?!), aminek fényében utóbbi fent említett erényei elég egyértelműen kidomborodtak. Sőt, immár levegősebbnek is tűnt… Aztán, mivel elég sokáig vendégeskedtek nálunk a vezetékek sikerült több rendszerben is meghallgatnunk, továbbá több jónak tartott kábellel is összehasonlítanunk. Az eredmény tekintve azt gondolom, hogy ezek a vezetékek sokkal lelkesebb hangvételű cikket kívántak volna, mint amilyenre ez sikeredett (aminek oka, hogy sajnos a Piccolot előbb hallottam...), mivel a Crystal nemhogy szégyent nem vallott a nagynevű konkurensekkel szemben, hanem kiderült, hogy pár sorral feljebb tévedtem. Ugyanis a különféle hangtani jellemzőket külön vizsgálva sem akadtunk ez idő alatt olyan alternatívájára, ami bármiben is jobbnak bizonyult volna.


Összességében a Crystal Special Copper meleg, kedves és kellemes, nagyon jó térábrázolású és viszonylag semleges karakterű, de lágy, kissé lekerekített hangú vezeték, ami azért friss és gyors, de legfőbb erénye mégis a kiegyensúlyozottság, a különféle hangtartományok és hangbeli jellemzők integrálása.
A Copper gyárilag szerelt, RCA dugókkal ellátott összekötője 57000 forintba, a 2x2.5 méteres, saruval crystalszerelt hangszóróvezetéke 159000 forintba kerül, míg a vezeték méterének, mint fent írtuk, 14000 forint az ára, a gyári villás, vagy banándugós csatlakozó darabára 2500Ft, tehát ugyanez a kábelhossz cirka 90000 forintért vásárolható meg. És így már tényleg kiemelkedő vétel, amit mindenképpen érdemes meghallgatni, akkor is, ha valakinek hasonló árú kábel hiányzik a rendszeréből, de akkor is, ha valamivel olcsóbb kábelt szeretne vásárolni. Elképzelhető ugyanis, hogy a hallottak alapján úgy dönt, spórol még egy kicsit.


2010. október 20. 
 

Gyártó honlapja: Crystal Cable

Forgalmazó: Audio Vision Tuning

Szerkesztő megjegyzése: a Crystal honlapja, és a hivatalos forgalmazó közlése szerint is réz vezetőjű kábelről van szó Én viszont személyesen láttam ilyet szerelés közben, és azt kell mondjam, hogy ilyen szép szürke rezet én még sosem láttam. Az anyaga valószínűleg réz belső, amelyet ródiummal vagy platinával kevert ezüsttel, vagy tiszta ezüsttel vontak be. De utóbbi csak feltételezés, mivel a színe alapján nem tiszta ezüstre tippelnék...

Copyright © 2020 Audioland. Minden jog fenntartva.